Zrobiłam bardzo dobre danie – kurczaka w ostrym sosie. Ale zaraz potem musiałam wyjechać, więc zamroziłam kurczaka, a teraz miałam ochotę zrobić z niego coś innego. I tak powstała zapiekanka z białym serem, czyli elegancki sposób na oczyszczenie lodówki i zamrażarki. Bo biały ser też zamrażam. Spróbujesz? PS nie, nie musisz najpierw mrozić składników.
Spis treści
Zapiekanka z białym serem – składniki
- 500 g mięsa (np. tego z kurczaka w ostrym sosie)
- 500 g białego sera
- 200 g makaronu
- 2 puszki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki pietruszki
- 100 g mozzarelli tartej
- 1 cebula
- 1 papryka
- 2 łyżki oleju rzepakowego (lub innego oleju, którego używasz do smażenia)
Zapiekanka z białym serem – przepis
Wyjmij z zamrażarki i rozmróź ser biały oraz mięso.
Rozgrzej piekarnik do 150C.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego.
Posiekaj w kostkę cebulę i paprykę, dodaj na patelnie, smaż 5-10 minut na małym ogniu.
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu, odcedź, odstaw.
Mięso pokrój w nieduże kawałki, dodaj do patelni, podsmażaj minutę-dwie (patrz: uwagi).
Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj z zawartością patelni, zestaw z palnika.
Pognieć ser biały, wymieszaj z zawartością patelni i makaronem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Sprawdź smak – jeśli chcesz, dopraw ziołami, solą, pieprzem (chociaż kurczak według mojego przepisu jest raczej ostry).
Całość ułóż w naczyniu do zapiekania, posyp mozzarellą, piecz na dolnej półce piekarnika 20 minut.
Podawaj na ciepło, np. z sałatą z winegretem.
Zapiekanka z białym serem – uwagi
Jeśli nie masz gotowego kurczaka w ostrym sosie, po prostu użyj podobnej ilości mięsa. Filet z kurczaka czy mięso mielone będą w sam raz. Smaż je, aż nie będzie różowe. Sos dopraw według uznania.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Fajny przepis, muszę wypróbować. dzięki 🙂