Delikatna, bardzo zdrowa, a przy tym bardzo smaczna zapiekanka. Co ważne – bez mięsa i bez glutenu, więc przyda się osobom, które tych produktów unikają w diecie.
proporcje na 4-6 porcji (4 jeśli to cały posiłek, 6 jeśli jest coś jeszcze)
- 2 cebule cukrowe
- 3 pomidory pełnowymiarowe
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka tymianku
- 100 g kaszy gryczanej
- 100 ml wody
- sól
- pieprz
- ser pleśniowy (z białą pleśnią)
- 1 łyżka oliwy
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Cebulę pokroić w półplasterki, udusić na oliwie, doprawić połową ziół. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Pokroić ser w plastry, rozłożyć na cebuli.
Pokroić duże pomidory w plastry, rozłożyć tak, żeby pokryły całą powierzchnię zapiekanki.
Rozsypać na tym kaszę, zalać wodą, doprawić solą i pieprzem (porządnie).
Pokroić małe pomidorki. Rozłożyć przecięciem do góry. Posiekać czosnek, posypać nim pomidorki, dodać resztę ziół. Piec 30 minut.
Podejrzewam, że następnym razem zrobię tę zapiekankę z serem z błękitną pleśnią, bo jest bardziej wyrazisty w smaku.
Przepis znalazłam w blogu Craving Greens – zmieniłam rodzaj kaszy.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl