Królik pieczony w musztardzie

Jeden z najprostszych przepisów. Nie trzeba wiele talentu, żeby to danie stworzyć – a jest naprawdę smaczne. Tuszki królika są dostępne w wielu sklepach, nie wymagają większej obróbki. Spróbuj!

Królik pieczony w musztardzie – przepis

  • mięso z królika (pokrojony królik kupowany w całości lub tacka, zawierająca ok 1/2 królika)
  • musztarda Dijon
  • pomidory
  • bazylia
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Rozgrzać piekarnik do 225C.

Kawałki królika posmarować po obu stronach musztardą.

Naczynie do zapiekania skropić oliwą i ułożyć pomidory na spodzie i dookoła, wzdłuż krawędzi. Ułożyć na tym królika. Posypać solą, pieprzem i posiekaną bazylią.

Przepis pochodzi z książki Wykwintna kuchnia dla każdego. 1000 przepisów pod redakcją Sylvie Girard.

4 komentarze

  1. Królik wyjęty z zamrażarki. Szukałam prostego przepisu na charakternego królika. I jest! Dziękuję 🙂

  2. Cieszę się, że pomogłam, mam nadzieję, że smakowało 🙂 Pozdrawiam!

  3. Królika jadałem, ale jeszcze nie przyrządzałem. Na pewno się skuszę.

Leave a Reply