Zamiast gotowców z supermarketu, obtoczonych w nie-wiadomo-czym, domowe arabskie szaszłyki z przyprawami i dodatkami.
Arabskie szaszłyki – składniki
proporcje na 6-8 porcji
- 2 cebule czerwone
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 3 łyżeczki zaataru
- 2 łyżeczki arabic masala (lub ostra papryka)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 3 łyżki oliwy
- 1/8 łyżeczki soli
- 1 średni bakłażan
Arabskie szaszłyki – przepis
Filet podzielić na kawałki na jeden kęs.
W miseczce wymieszać zaatar z połową oliwy, wymieszać w tym połowę kurczaka. Mieszanina zaataru i oliwy ma być gęsta, oblepiająca.
W drugiej wymieszać arabic masalę, paprykę, sól i resztę oliwy. W tym wymieszać drugą połowę kurczaka.
Namoczyć patyki do szaszłyków.
Paprykę pokroić w kawałki przypominające kształtem kwadrat.
Cebulę pokroić w ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę w poprzek na 3 części.
Bakłażana pokroić w półplastry.
Grillować po ok. 5 minut z każdej strony. Jeśli pogoda nie dopisuje – wstawić do piekarnika w naczyniu do zapiekania na 150C na 15 minut. Szaszłyki można zachować też jako danie do pracy, polecam tylko zdjąć mięso i warzywa z patyków przed zabraniem do pracy, będzie łatwiej.
Related posts
7 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Uwielbiam halloumi 😉 Szczególnie grillowane! Z dodatkiem takich warzyw musi być pyszne!
bardzo pysznie się zapowiadają!
lubię takie smaki.
[…] Arabskie szaszłyki […]
[…] Arabskie szaszłyki […]
[…] tabbouleh od zera, choćby ze składników z Lidla. Aha, zamiast kiełbasy i karkówki proponuję arabskie szaszłyki – możesz doprawić je przyprawą ras el hanout z […]
[…] Arabskie szaszłyki […]
[…] Arabskie szaszłyki: […]