Zamiast gotowców z supermarketu, obtoczonych w nie-wiadomo-czym, domowe arabskie szaszłyki z przyprawami i dodatkami.


Arabskie szaszłyki – składniki

proporcje na 6-8 porcji

  • 2 cebule czerwone
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 3 łyżeczki zaataru
  • 2 łyżeczki arabic masala (lub ostra papryka)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1 średni bakłażan

Arabskie szaszłyki – przepis

Filet podzielić na kawałki na jeden kęs.

W miseczce wymieszać zaatar z połową oliwy, wymieszać w tym połowę kurczaka. Mieszanina zaataru i oliwy ma być gęsta, oblepiająca.

W drugiej wymieszać arabic masalę, paprykę, sól i resztę oliwy. W tym wymieszać drugą połowę kurczaka.

Namoczyć patyki do szaszłyków.

Paprykę pokroić w kawałki przypominające kształtem kwadrat.

Cebulę pokroić w ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę w poprzek na 3 części.

Bakłażana pokroić w półplastry.




Grillować po ok. 5 minut z każdej strony. Jeśli pogoda nie dopisuje – wstawić do piekarnika w naczyniu do zapiekania na 150C na 15 minut. Szaszłyki można zachować też jako danie do pracy, polecam tylko zdjąć mięso i warzywa z patyków przed zabraniem do pracy, będzie łatwiej.