Filet z kurczaka i awokado to dwa produkty spożywcze, które same z siebie nie mają wiele smaku. Ale sałata z kurczakiem i awokado to zupełnie inna historia – jest lekko dymna, pikantna, świeża dzięki dodatkowi soku z limonki. Idealna na wiosnę i lato!
Sałata z kurczakiem i awokado – przepis
proporcje na 2 porcje
- 30 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 1 łyżeczka dymu w płynie
- 1/3 łyżeczki Tabasco chipotle smoked
- podwójny filet z kurczaka
- 150 g rukoli
- 1 dojrzałe awokado
- sok z 1 limonki
- garść pomidorów koktajlowych
- sól
- oliwa
Oczyść filet z kurczaka, oddziel polędwiczki ze spodu, podziel filet na pół
Zmieszaj przecier, sos Worcestershire, tabasco, dym w płynie. Dodaj do kurczaka, zamarynuj co najmniej na godzinę.
Rozgrzej patelnię grillową i lekko skrop oliwą (najlepiej nadaje się do tego oliwa w sprayu). Zgrilluj kurczaka.
W międzyczasie obierz, wypestkuj awokado i pokrój je w kostkę. Dodaj połowę soku z limonki i sól, wymieszaj. Dodaj rukolę (jeśli jest bardzo długa, przekrój ją na pół albo na 3 części).
Rozłóż na talerzach mieszankę awokado i rukoli.
Pomidory koktajlowe pokrój na połówki lub ćwiartki, rozłóż na zieleninie.
Na każdej z porcji ułóż po kawałku kurczaka. Skrop resztą soku z limonki.
Podawaj od razu.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Sałata z kurczakiem i awokado […]