Sałata z wołowiną dzięki bardziej treściwym składnikom wystarczy jako obiad czy kolacja. Gratka dla fanów pikantnych dań.
Spis treści
Sałata z wołowiną i serem pleśniowym – składniki
proporcje na 2 porcje
- 4 garście szpinaku
- 50g sera pleśniowego blue
- 3 łyżki + 1 łyżeczka sambal oelek (pasta z chili)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6-8 rzodkiewek
- 500g wołowiny
Sałata z wołowiną i serem pleśniowym – przepis
Wołowinę natrzeć sambalem, odstawić do lodówki na jakieś 2 godziny. Jeśli jest taka możliwość – na całą noc.
Po tym czasie:
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Blachę wyłożyć folią aluminiową. Położyć na niej wołowinę.
Piec około 50 minut – bardzo przydaje się termometr do mięsa.
Po tym czasie odstawić, ostudzić.
Umyć szpinak, rozłożyć na talerzach.
Umyte rzodkiewki pokroić na ćwiartki, rozłożyć na talerzach.
Ser pokroić w kostkę lub pognieść widelcem, rozdzielić na talerze.
Ukroić po 3-4 plastry wołowiny, rozłożyć na sałacie.
Zmieszać łyżeczkę sambalu, łyżkę oliwy i soku z cytryny, polać tym porcje sałaty.
Sałata z wołowiną i serem pleśniowym – uwagi
Wołowiny wystarczy na więcej dań – np. na kanapkę czy domowy kebab na ostro. Nie zmarnuje się, obiecuję.
Przepis znalazłam w książce The South Beach Diet Taste of Summer Cookbook.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Sałata z wołowiną i serem pleśniowym […]