Sałata z wołowiną dzięki bardziej treściwym składnikom wystarczy jako obiad czy kolacja. Gratka dla fanów pikantnych dań.

Sałata z wołowiną i serem pleśniowym – składniki


proporcje na 2 porcje

  • 4 garście szpinaku
  • 50g sera pleśniowego blue
  • 3 łyżki + 1 łyżeczka sambal oelek (pasta z chili)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6-8 rzodkiewek
  • 500g wołowiny

Sałata z wołowiną i serem pleśniowym – przepis

Wołowinę natrzeć sambalem, odstawić do lodówki na jakieś 2 godziny. Jeśli jest taka możliwość – na całą noc.

Po tym czasie:

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Blachę wyłożyć folią aluminiową. Położyć na niej wołowinę.

Piec około 50 minut – bardzo przydaje się termometr do mięsa.

Po tym czasie odstawić, ostudzić.

Umyć szpinak, rozłożyć na talerzach.

Umyte rzodkiewki pokroić na ćwiartki, rozłożyć na talerzach.

Ser pokroić w kostkę lub pognieść widelcem, rozdzielić na talerze.

Ukroić po 3-4 plastry wołowiny, rozłożyć na sałacie.

Zmieszać łyżeczkę sambalu, łyżkę oliwy i soku z cytryny, polać tym porcje sałaty.

Sałata z wołowiną i serem pleśniowym – uwagi

Wołowiny wystarczy na więcej dań – np. na kanapkę czy domowy kebab na ostro.  Nie zmarnuje się, obiecuję.

Przepis znalazłam w książce The South Beach Diet Taste of Summer Cookbook.