Jest ciepło, sezon grillowy w pełni. Na grillu można położyć też warzywa – np. cukinię i różnokolorową paprykę. Do tego trochę sera, dobry dressing i sałata z grillowanymi warzywami gotowa.
Sałata z grillowanymi warzywami i serem – przepis
proporcje na 2 porcje
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 cukinia
- kilka liści sałaty rzymskiej
- 50g sera do grillowania (np. halloumi)
- oliwa
- ocet balsamiczny
Jeśli używasz grilla tradycyjnego, użyj aluminiowych tacek i na nich rozłóż warzywa, a potem ser. Grill elektryczny czy patelnię grillową wystarczy lekko skropić sprayem do smażenia.
Cukinię umyć, pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. Wrzucić na patelnię grillową i grillować po obu stronach, aż będzie mocno przyrumieniona i miękka.
W międzyczasie umyć i pokroić na grube paski paprykę. Stopniowo dodawać ją na patelnię, w miarę jak cukinia staje się gotowa. Obracać kilka razy w trakcie grillowania, tak żeby przyrumieniła się nie tylko z jednej strony.
W międzyczasie pokroić sałatę i rozłożyć na talerzach.
Ser pokroić na mniejsze kawałki. Kiedy większość warzyw będzie już gotowa, wrzucić ser na patelnię (lub grill, na tacce) i lekko podpiec z każdej strony.
Zgrillowane warzywa rozdzielić po połowie między talerzami, na to rozłożyć ser. Skropić octem i oliwą.
Podawać od razu.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Sałata z grillowanymi warzywami i serem […]
[…] Sałata z grillowanymi warzywami i serem […]