Jeśli w weekend planujecie grillować i przypadkiem zostanie Wam kawałek kurczaka z grilla, to zrobienie sałatki meksykańskiej zajmie naprawdę chwilę. To też świetne danie do pracy – jest pełnym posiłkiem, nie wymaga podgrzewania, łatwo je wziąć ze sobą w pudełku na lunch.
Sałatka meksykańska – składniki
proporcje na 4 porcje
- 1 filet z kurczaka (pojedynczy)
- 1 dojrzałe awokado
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 spory pomidor
- kilka liści sałaty rzymskiej
- 3 łyżki soku z limonki
- sól
- pieprz
Sałatka meksykańska – przepis
Filet z kurczaka upiecz lub zgrilluj na patelni grillowej (po uprzednim natarciu mięsa solą i pieprzem), wystudź, pokrój w kostkę. Jeśli masz już gotowe mięso, tylko je pokrój.
Awokado obierz, pokrój w kostkę, od razu polej sokiem z limonki. Wymieszaj tak, żeby sok pokrył wszystkie kawałki awokado.
Fasolę odsącz, opłucz.
Pomidor pokrój w kostkę.
Sałatę porwij na strzępki albo pokrój w wąskie paski.
Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Sałatka meksykańska […]
[…] jako dodatek do kurczaka z grilla lub jako sos do sałatki – np. do sałatki meksykańskiej (wtedy nie dodajemy awokado pokrojonego w […]
[…] Sałatka meksykańska […]