Tak naprawdę, bardziej chodzi o pochodzenie przypraw – nie upieram się, że to jest narodowe danie japońskie jak u nas bigos i że wszyscy je jedzą. Ale niezależnie od pochodzenia, łosoś z w stylu japońskim jest pyszny i przy tym nietrudny.
Łosoś w stylu japońskim – składniki
proporcje na 2 porcje
- 2 kawałki łososia (jakieś 300-400g) ze skórą
- 1,5 łyżki oliwy lub jedna łyżeczka oliwy i spray do smażenia
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
- 1 łyżka pasty wasabi (można mniej, ale niewiele – ten smak jest tutaj decydujący)
Łosoś w stylu japońskim – przepis
Włączyć piekarnik na 200C.
W naczyniu żaroodpornym rozprowadzić oliwę (albo spryskać sprayem) i rozgrzać w piekarniku. Kiedy oliwa jest gorąca, położyć na niej łososia, skórą do góry.
W miseczce zmieszać oliwę, sos sojowy, syrop z agawy i pastę wasabi.
Po 5 minutach wyjąć łososia z piekarnika, zdjąć skórę i posmarować go powstałym sosem. Wstawić do piekarnika na kolejne 2-3 minuty.
Ja podałam tak przyrządzoną rybę z sałatą i ogórkiem, za dressing robiły resztki sosu.
Na zdjęciu: lunchbox Black & Blum.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Łosoś po japońsku […]