Nie wiem, jak u Was, ale u mnie co roku na Święta w domu pojawia się indyk. Pieczony, luzowany, z nadzieniem. Zamawiam go co roku, co roku przychodzą znajomi i co roku trochę indyka zostaje. Pieczony indyk jest super i w zasadzie można go jeść w tej formie, ale czasem mam ochotę na jakąś odmianę. I stąd dzisiejsze danie – makaron z indykiem.

Makaron z indykiem – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 120 g spaghetti pełnoziarnistego
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 30 dag pieczonego indyka
  • pęczek pietruszki
  • garść płatków papryki

Makaron z indykiem – przepis

Makaron gotuję al dente. W tym czasie siekam czosnek, wrzucam na patelnię z oliwą, smażę, wrzucam pokrojonego w kostkę indyka, płatki papryki, siekam pietruszkę i dorzucam na ostatnie 2 minuty smażenia.

Dla lepszego wymieszania się można w garnku od makaronu zmieszać go z zawartością patelni. Można też użyć tylko sprayu do smażenia do podsmażenia czosnku, a smaku dodać oliwą z czosnkiem i chili.

To tylko jeden z moich sposobów na resztki ze Świąt – polecam Ci inne, tutaj.