Inspirowana hiszpańskim daniem, moja paella z kurczakiem nie jest trudna, nie wymaga nietypowych składników, robi się w zasadzie sama i nakarmi armię. Najlepsza jest latem, kiedy warzywa są piękne, smaczne i niedrogie, ale jeśli najdzie Cię na nią ochota w środku zimy, podeprzyj się pomidorami w puszce, mrożonym groszkiem i też będzie pyszna!
Paella z kurczakiem – przepis
proporcje na 4-6 porcji
- 2 szklanki ryżu (u mnie zwykle jest to ryż brązowy)
- 400 ml bulionu (polecam mój przepis na domowy bulion)
- 1 papryka czerwona
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 szklanka groszku zielonego (ja dałam mrożony, można oczywiście świeży)
- 3 duże pomidory (albo puszka pomidorów krojonych)
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
- szafran
- świeża pietruszka (natka)
Szafran rozetrzyj w moździerzu, zalej 100 ml wrzątku.
Kurczaka pokrój w drobne kawałki, obsmaż na rumiano na głębokiej patelni albo w garnku o dużej średnicy.
Dodaj posiekany czosnek, smaż 2-3 minuty, dodaj pokrojone pomidory i paprykę.
Dodać szafran, sól i pieprz, wymieszaj.
Dodaj ryż i bulion, wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz do małego i duś około 8-10 minut, aż płyn się wchłonie.
Dodaj groszek, zamieszaj, duś kolejne 5 minut.
Podawaj na ciepło, posypane pietruszką. Można ją też dodać po zakończeniu podgrzewania i wymieszać całość dania.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] odcedzamy, a następnie zostawiamy na potem (zapasteryzowany, zamrożony, jak kto woli) – do paelli będzie w sam […]