Jako dziecko, jadłam w zasadzie wszystko – pewnym wyjątkiem była duszona marchewka, której do dziś nie cierpię. Niektóre rzeczy smakowały mi bardziej, inne mniej – kiedy więc zaczęłam sama gotować, wybierałam te dania, które lubiłam bardziej. I tak jakoś wyszło, że nie gotuję za często zup – jeśli już, to zupę-krem z pomidorów, czasem chłodnik w lecie, ale zupy to po prostu nie mój klimat. Ostatnio jednak doszłam do wniosku, że trzeba próbować nowych rzeczy, więc dziś w blogu meksykańska zupa z kurczakiem z wolnowaru.
Meksykańska zupa z kurczakiem z wolnowaru – przepis
proporcje na ok. 12 dużych porcji
- 1 kg kurczaka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka ostrej papryki mielonej
- 1 łyżka kminu mielonego
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 500 ml bulionu (przepis na bulion tutaj)
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki śmietany 12%
- 100 g tartego cheddara
Moją meksykańską zupę z kurczakiem z wolnowaru przygotowałam w wolnowarze Crock-Pot z misą DuraCeramic, którą można używać na płycie grzewczej i w piekarniku. Jeśli nie masz takiego wolnowaru, podsmaż cebulę i czosnek z przyprawami na patelni i dodaj do wolnowaru.
Wystaw śmietanę z lodówki – tak, żeby doszła do temperatury pokojowej.
Posiekaj cebulę i czosnek, rozgrzej w misie wolnowaru stojącej na płycie grzewczej łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek. Podsmażaj, mieszając, 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj przyprawy, wymieszaj i duś kolejne 2-3 minuty.
Zdejm misę z płyty grzewczej, wstaw do podgrzewacza wolnowaru. Dodaj filety z kurczaka i bulion, przykryj pokrywką i ustaw programator na „2” i czas na 3 godziny.
Po tym czasie wyjmij z bulionu kurczaka i porwij go na drobne kawałki – najwygodniej jest do tego celu użyć 2 widelców. Włóż kurczaka z powrotem do wolnowaru, dodaj przecier pomidorowy, czerwoną fasolę (odsączoną i opłukaną!), śmietanę i starty cheddar. Wymieszaj, nakryj pokrywką, włącz program „1” na 45 minut do godziny.
Meksykańska zupa z kurczakiem jest gotowa. Podawaj ją na ciepło – jeśli chcesz, możesz dodać do niej trochę startego cheddara, łyżeczkę śmietany, guacamole albo chipsy nachos. Jeśli lubisz ostrzejsze dodatki, polecam też sos tabasco.
Related posts
7 Comments
Dodaj komentarz
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Dobry pomysł z tym serem
Wiem, i wcale nie trzeba go dużo, żeby nadać smak zupie. CO za tym idzie, to nie jest tłuste, ciężkie danie.
Wolnowaru nie mam, ale zupę bym zjadła 🙂 A jakiego smaku dodaje kmin?
Hm, trudno to określić, powiedzmy, że orzechowego? To raczej kwestia dodania głębi do smaków.
Dla mnie wersja bez kuraka meksykanska nawet tez fajnie brzmi 😉
Możesz zastąpić kurczaka, np. czerwoną fasolą – część zupy możesz zmiksować z fasolą, żeby była gęsta, tak jak ta moja.
[…] Meksykańska zupa z kurczakiem z wolnowaru […]