Lubię brokuły, bo mają ładny kolor (w nadchodzącym sezonie podobno b. modny), przyjmują smak tego, z czym się je podaje i są nieprzyzwoicie zdrowe. Czosnkowe brokuły to tak naprawdę minimum wysiłku, a jako dodatek do mięsa na ciepło załatwią kwestię obiadu. Zrób więcej, to obiad będzie na 2 dni.

Czosnkowe brokuły

  • 1 brokuł
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Piekarnik rozgrzać do 200C.

Brokuła pokroić w różyczki – takie na jeden kęs i wrzucić do miski. Czosnek posiekać drobno, dorzucić do miski, wymieszać z oliwą i przyprawami.

Przełożyć na blachę i piec ok. 15 minut, aż będzie miękki i lekko przyrumieniony. Podawać na ciepło, np. z kurczakiem w pesto.


Nowy sklep redcoon. Ciekawszy. Szybszy. Lepszy.