Zupa-krem z białych szparagów może nie wygląda, ale nadrabia smakiem. Jeśli lubisz szparagi, ale masz dość grillowanych czy gotowanych na parze, to jest esencja smaku szparagowego.
Spis treści
Zupa-krem z białych szparagów: składniki
proporcje na 2 porcje
- pęczek białych szparagów (około 40 dag)
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 500 ml bulionu
- sól
- pieprz
Zupa-krem z białych szparagów: przepis
Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oliwie – w garnku, nie na patelni.
Odkrój stwardniałe końce szparagów, pokrój szparagi na kawałki 2-3cm długości, dorzuć do garnka, duś chwilę.
Wlej bulion, zagotuj, zmniejsz gaz i gotuj ok. 10 minut, aż szparagi będą w miarę miękkie.
Zmiksuj, dopraw.
Zupa-krem z białych szparagów: uwagi
Sama z siebie zupa smakuje bardzo intensywnie szparagami… i niczym więcej. Mam kilka pomysłów, czym ją doprawić:
Krem ze szparagów z parmezanem
Na etapie gotowania wrzuć do garnka z bulionem i szparagami skórkę od parmezanu. Zmiksuj jak w opisie powyżej, dodaj płatki parmezanu do każdej porcji.
Krem ze szparagów z pesto
Domowe pesto z rukoli albo pesto z czosnku to wymarzony dodatek do kremu ze szparagów. Dodaje i smaku, i koloru. Dodaj je do zupy już po ugotowaniu i zmiksowaniu.
Krem ze szparagów z pieczonymi ziemniakami
Pieczone ziemniaki, szczególnie doprawione na ostro, to wymarzony dodatek do delikatnej zupy ze szparagów. Podgrzej je tuż przed podaniem zupy i dodaj do każdej porcji.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl