Bezmięsne, łatwe w przygotowaniu danie, w którym przemyca się naprawdę dużo warzyw. Ja przepadam za szpinakiem, ale jeśli wolisz, użyj rukoli. Makaron ze szpinakiem nie wygląda może oszałamiająco, ale jest bardzo smaczny.
Makaron ze szpinakiem i fetą – przepis
proporcje na 2 porcje
- 120 g makaronu pełnoziarnistego
- 100 g szpinaku (świeżego)
- 1 puszka pomidorów
- 4-5 pomidorów suszonych
- 50 g sera feta
- 1 łyżki oliwy (np. tej spod pomidorów suszonych)
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól (mało, bo feta słona)
- pieprz
Makaron ugotuj w garnku nieco większym, niż wskazywałaby na to jego ilość.
Na patelni rozgrzej oliwę. Posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż. Kiedy będą lekko złote, wrzuć szpinak. Kiedy już cały szpinak jest wiotki, wlej puszkę pomidorów i dorzuć posiekane (niezbyt drobno) pomidory suszone. Dopraw, wymieszaj.
Do tego czasu powinien się ugotować makaron. Odcedź na durszlaku, a następnie wrzuć do garnka z powrotem i zalej sosem z patelni. Włącz podgrzewanie na minimum, posiekaj fetę i domieszaj do garnka.
Makaron ze szpinakiem i fetą najlepszy jest na ciepło. Możesz zrobić dodatkową porcję i zabrać go do pracy następnego dnia.
Przepis pochodzi z serwisu Our Best Bites, pozwoliłam sobie usunąć z niego pieczarki i dodać pomidory suszone.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Makaron ze szpinakiem i fetą […]