Niejeden raz podchodziłam do zrobienia shawarmy z kurczaka – czyli pieczonego mięsa z przyprawami, aromatycznego, soczystego, doskonałego jako część arabskiego przyjęcia. Umiem zrobić bardzo dobrego kurczaka w sosie jogurtowym (czyli kurczaka shish taouk), umiem zrobić arabskie szaszłyki z kurczakiem, ale ta shawarma zawsze wychodziła mi jakaś taka bez wyrazu. Aż do teraz.

Shawarma z kurczaka: składniki

  • 1 kg mięsa z nóg kurczaka – bez kości, bez skóry (patrz: uwagi)
  • sok z 1 cytryny (ok 3 łyżki)
  • 3 łyżki oliwy
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki kminu mielonego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki chili w płatkach (patrz: uwagi)
  • 2-3 szalotki

shawarma z kurczaka

To się przyda:

Miska do mieszania – kilka takich misek warto mieć w domu, bo przydają się do obtaczania mięsa w marynacie, do mieszania ciasta na pizzę błyskawiczną, do mieszania sałaty przed podaniem (salaterka służy do podawania, a nie do mieszania).

Blacha do pieczenia – ja używam takich płaskich, łatwo się je myje w zmywarce, zresztą ręcznie też.

Ostry nóż – bez tego nie posiekasz cebuli, czosnku ani pietruszki. Jeśli masz już nóż, to przyda Ci się też…

Ostrzałka do noży – nie jestem największą specjalistką od noży, ale wiem, że nawet taki za 12 zł z IKEA można naostrzyć tak, że pokroisz pomidora w najcieńsze plasterki.

Pojemnik do przechowywania próżniowego – ja ich używam do marynowania mięsa, bo skraca to czas marynowania z kilku godzin do godziny.

Shawarma z kurczaka: przepis

Zmieszaj składniki marynaty (od soku z cytryny do chili w płatkach włącznie).

Mięso z nóg kurczaka przetnij na mniejsze części (ja zwykle kroję każdy kawałek na pół), obtocz w marynacie. Jeśli planujesz zrobić to ręcznie, NAJPIERW załóż rękawiczki, kurkuma bardzo barwi skórę i paznokcie.

Przełóż kurczaka w marynacie do zamykanego naczynia i odstaw do lodówki do zamarynowania (patrz: uwagi).

Kiedy kurczak jest już gotowy do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 200C.

Obierz szalotki, każdą pokrój na ćwiartki, domieszaj do kurczaka.

Kurczaka z sosem i szalotkami rozłóż na blasze do pieczenia (na tę ilość przydadzą się dwie duże) i wstaw do piekarnika na 35 minut.

Po tym czasie sprawdź, jak wygląda mięso – i jeśli lubisz je bardziej przypieczone, jak ja, wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.

Powstały sos możesz zredukować i polać nim mięso przed podaniem, jeśli będziesz podawać kurczaka na ciepło. Jeśli ma być podawany na zimno (np. we wrapie), sos nie będzie potrzebny.

shawarma z kurczaka

Shawarma z kurczaka: uwagi

Jak zwykle, staram się zawczasu odpowiedzieć na wszystkie pytania, szczególnie te dotyczące substytucji składników.

Jak długo trzeba marynować mięso?

Jeśli używasz zwykłego pudełka – kilka godzin, idealnie przez noc. Jeśli używasz pudełka próżniowego – godzina wystarczy.

Czy mogę użyć filetu z kurczaka?

Teoretycznie tak, ale to nie jest ten sam rodzaj mięsa (mimo że to też kurczak). Efekt nie będzie taki sam – próbowałam.

Czy mogę użyć mięsa z kością?

Tego też próbowałam (wszystko dla nauki, ha ha) i mogę powiedzieć, że to nie jest najlepszy wybór. Po pierwsze, skóra nie przyrumienia się tak bardzo, jak byśmy sobie tego życzyli. A jeśli masz ją zdejmować, to już naprawdę jest dokładanie sobie pracy. Po drugie, najwygodniej jest to mięso obrać z kości przed podaniem, a to wymaga albo rękawiczek, albo usuwania z dłoni i paznokci plam po kurkumie. No i znów, jest to dodawanie sobie pracy.

Czy mogę pominąć chili w płatkach?

Tak, ale spora część ostrości bierze się też z pieprzu – więc to też proponuję dostosować do swoich potrzeb.

Inne dania z kurczaka

Kurczak z mlekiem kokosowym

Szaszłyki z kurczaka – shish taouk

Kurczak po koreańsku z pastą gochujang

Artykuł może zawierać linki afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.

Och, cześć 👋
Miło cię poznać.

Zarejestruj się, aby regularnie otrzymywać ciekawe treści w swojej skrzynce odbiorczej.

Nie spamuję! Przeczytaj politykę prywatności, aby uzyskać więcej informacji.