Inspirowana trochę panzanellą, letnia sałatka na zdjęciu powyżej to sposób na podanie całego mnóstwa warzyw na raz.
Letnia sałatka – przepis
proporcje na 2 porcje
- 1/2 czerwonej cebuli (lub 1 mała)
- 1 pomidor żółty
- 1 pomidor czerwony
- 1 pomidor pomarańczowy
- 2 garści sałaty, pociętej w paski
- 2 garści grzanek
- 2 łyżki oliwy
- 3-4 kapary
- 1-2 filety anchois
- garść świeżej bazylii
Cebulę obierz, pokrój w półplasterki, zalej zimną wodą i odstaw na co najmniej 15 minut.
Pomidory pokrój w kostkę, wrzuć na durszlak, ustaw na misce, w którą będziesz łapać sok z pomidorów. Lekko posól, mieszaj i dociskaj, aż uzyskasz kilka łyżek „wody” z pomidorów.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć grzanki i lekko podpiecz.
Do wody z pomidorów dodaj resztę oliwy, kapary i anchois. Lekko pognieć kapary i anchois w sosie – tak, żeby smaki się połączyły.
Na talerzach rozłóż sałatę, na tym grzanki.
Wymieszaj w misce sos, pomidory i odsączoną cebulę. Rozłóż równomiernie na grzankach.
Porwij bazylię na kawałki, rozsyp na sałatce.
Letnia sałatka nie powinna długo czekać na zjedzenie – bo wszystko zwiędnie. Jeśli nie wiesz, kiedy będziesz ją podawać, nie łącz składników na talerzach.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] naprawdę, to jest letnia sałatka z jednego z poprzednich przepisów, tyle że w wersji dla M., który nie lubi anchois ani kaparów. […]
[…] już w blogu. Kilka lat temu pokazałam wersję panzanelli z sałatą, potem w blogu pojawiła się letnia sałatka, też przypominająca panzanellę. Dziś kolejne danie, które też przypomina panzanellę, z nowym […]