Dziś piątek, więc może coś bez mięsa? Zamiast typowej w Polsce piątkowej ryby, proponuję danie wegetariańskie – cieciorkę z kaszą. Takie danie jest szybkie w przygotowaniu, smaczne i sycące.
Cieciorka z kaszą: składniki
proporcje na 2 porcje
- 4 łyżki bulguru
- 1 puszka cieciorki
- 1 fenkuł
- 1 duża czerwona cebula
- garść czarnych oliwek (u mnie były to oliwki suszone – polecam!)
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki suszonej kolendry
- sok z 1/2 cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- sól
- pieprz
Cieciorka z kaszą: przepis
Odciąć zielone pędy z fenkułu i posiekać.
Oliwki pozbawić pestek, posiekać miąższ.
Cieciorkę odcedzić, opłukać.
Fenkuł i cebulę poszatkować, wrzucić na oliwę. Dusić aż się skarmelizuje, dodać cieciorkę, sok z cytryny, oliwki i kolendrę, poddusić jeszcze kilka minut.
Wycisnąć sok z pomarańczy, dodać bulgur, sól i pieprz. Zagotować. wyłączyć palnik. poczekać aż bulgur wchłonie sok.
Na talerzu ułożyć bulgur, na tym mieszankę warzyw i cieciorki. Posypać koperkiem z fenkułu.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl