Idealnie byłoby pójść na targ i kupić świeże owoce morza, ale to nie w tym kraju, więc nie wahajmy się – kupujmy mrożonki. Zestawy mieszanych owoców morza o masie ok. 250 g to w sam raz na obiad dla dwóch osób, a dostaje się od razu wszystko gotowe. Makaron z owocami morza to łatwe, szybkie danie.
Makaron z owocami morza: składniki
- 100 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
- 250 g mieszanki owoców morza
- 1 pęczek pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki płatków chili
Makaron z owocami morza: przepis
Owoce morza wyjąć z opakowania, wyłożyć na durszlak. Niech się rozmrożą – można je też polewać wodą, jeśli Ci się spieszy.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pietruszkę drobno posiekać.
Czosnek pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i paprykę. Smażyć 2-3 minuty, aż czosnek zrobi się złoty. Dodać owoce morza (zakładam, że już się rozmroziły!), wymieszać wszystko, dusić około minuty.
W tym czasie odcedzić makaron.
Wymieszać makaron, zawartość patelni i pietruszkę. Podawać od razu. Jeśli chcesz, z kieliszkiem białego wina – ja bardzo lubię do tego dania verdejo z The Tapas Wine Collection, do kupienia w delikatesach Piotr i Paweł. Oczywiście nie mam jak dać linka, bo w sklepie internetowym go nie ma.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl