Nie namawiam do zakupu świeżej ośmiornicy, bo mam wrażenie, że w Polsce byłoby to trudne. Ale często w sklepach można znaleźć puszki z kawałkami owoców morza w oleju albo podgotowane, zapakowane próżniowo kawałki ośmiornicy, kalmarów, małży i krewetek. Można z nich przygotować wiele dań, ale sałatka z owocami morza jest prosta, szybka i na pewno zaintryguje gości.
Sałatka z owocami morza: składniki
proporcje na 2 porcje
- 150 g mięsa z ośmiornicy, marynowanego w oleju
- ogórek
- garść pomidorów koktajlowych
- 1 szalotka
- awokado
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka pietruszki
Sałatka z owocami morza: przepis
Mięso ośmiornicy odcedzić z oleju, zalać łyżką soku z cytryny, odstawić.
Ogórek, awokado i pomidory pokroić w kostkę (jeśli pomidory są małe, to na pół), posiekać pietruszkę i szalotkę. Dodać resztę soku z cytryny, oliwę, sól i pieprz, dobrze wymieszać.
Odcedzić ośmiornicę z soku z cytryny (sok wylać), dodać do sałatki.
Podawać od razu lub lekko schłodzone.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl