Kurczak w panierce na blogu o zdrowym odżywianiu? Tak, bo jeśli umiejętnie przygotować to danie, to będzie nadal bardzo smaczne i całkiem zdrowe. Przygotowanie nie zajmie dłużej niż wycieczka do najbliższego KFC czy innego tego typu miejsca, więc nie ma co szukać wymówek. Polecam!
Spis treści
Domowe KFC: składniki
proporcje na 2 porcje
- podwójny filet z kurczaka
- 2 łyżki płatków owsianych (albo orkiszowych, byle nie instant, tylko najzwyklejszych)
- 2 łyżki domowej przyprawy cajun
- łyżka neutralnego oleju (np. rzepakowego)
- 300 ml przecieru z pomidorów (takiego w kartonie, musi być w miarę płynny)
- 2 łyżki dymu w płynie (do kupienia w Kuchniach Świata) lub 1 łyżeczka soli wędzonej
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
- 1 łyżeczka majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego low-fat
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
Domowe KFC: przepis
Kurczaka osuszyć*, oczyścić z błon, kawałków tłuszczu etc. Pokroić w paski – z fileta powinno wyjść (po odcięciu tej polędwiczki pod spodem) 4 do 5 kawałków.
Zmiksować płatki z przyprawą cajun.
Rozgrzać patelnię, rozgrzać olej.
Kawałki kurczaka obtoczyć w mieszance płatków i przypraw, smażyć po około 3-4 minut z każdej strony. Obracać delikatnie, żeby panierka nie odleciała.
W międzyczasie wlać do garnka przecier, dym w płynie i sos Worcestershire, zagotować, redukować aż zgęstnieje. Na 3 minuty przed końcem gotowania dodać łyżkę syropu z agawy lub miodu.
Zmiksować czosnek, majonez i jogurt grecki.
Osobno zmieszać musztardę i resztę syropu z agawy / miodu.
Kurczaka po usmażeniu odłożyć na papierowy ręcznik, żeby wchłonął zbędny tłuszcz (nie, żeby tego tłuszczu było dużo).
Domowe KFC: uwagi
Jeśli osuszysz filet z kurczaka, panierka będzie do niego lepiej przylegać.
Jeśli wolisz, możesz też upiec kurczaka w piekarniku (200C, termoobieg, ok. 15 minut) –
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Domowe KFC zgodne z dietą? Biorę w ciemno 😉
A czy można w 2 fazie jeść jakieś części kurczaka oprócz fileta? Np. zmielić mięso z udka na mielone?
Encyklopedia – można, ale bez skóry. Dla mnie filet jest najwygodniejszym wyjściem, bo nie lubię obierać mięsa za skóry i oddzielać od kości. Co do mielenia – pewnie, jeśli Ci się chce. Ja wolę kupić gotowe mielone z indyka, ma mało tłuszczu i jest wygodnie zapakowane.
Własnie miałam pisać, ze wszystko świetnie i domowy fastfood to dobry fastfood, gdyby nie to smażenie… zawsze mnie przeraża 🙁 Ale upieczone w piekarniku? Biorę w ciemno! 🙂
Nie demonizujmy. Nie ma obowiązku jedzenia dań smażonych codziennie (podobnie jak mięsa w ogóle). Ale tak, pieczenie w piekarniku to na pewno wyżej oceniana przez dietetyków opcja 🙂 W lecie mało popularna, bo dom się mocno nagrzewa.
Znajoma ma Airfryer, podejrzewam, że to też ciekawe rozwiązanie, chociaż podobno raczej głośne.
Takie kurczaczki w moim domu, jestem zachwycona! 🙂