Proste w przygotowaniu, bardzo efektowne i smaczne danie, które można podać na niedzielny, rodzinny obiad. Schabowe w ziołach są niezwykle aromatyczne – nie pomijaj sosu, bo to nadaje potrawie smaku.
Schabowe w ziołach – przepis
proporcje na 4 porcje
- 700 g schabu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki kaparów
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Mięso pokroić na kotlety i lekko rozbić. Oprószyć ziołami, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, smażyć po 3-4 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, przykryć folią alu, żeby nie wystygły.
Na patelnię wrzucić kapary, dodać sok z cytryny. Łopatką (najlepiej drewnianą) delikatnie oddzielić od patelni resztki mięsa, sos podgrzać i wymieszać. Gotować 2-3 minuty, żeby lekko zgęstniał.
Mięso podawać na ciepło, z sosem.
Przepis pochodzi z książki „Dieta South Beach. Szybkie i łatwe przepisy”.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl