Gęsty, aromatyczny cytrynowy sos, kawałki kurczaka – kurczak w cytrynowym sosie zachwyci rodzinę i znajomych. Nie jest trudny w przygotowaniu, a ma jedną dodatkową zaletę – nie zawiera glutenu.
Kurczak w cytrynowym sosie
proporcje na 4 porcje
- 500 g piersi z kurczaka
- 200 g ryżu brązowego, dzikiego lub mieszanego
- 2 garście rukoli
- 400 ml bulionu
- 2 łyżki mąki z cieciorki (do kupienia w sklepach z żywnością z różnych stron świata, w sklepach eko; jeśli nie przeszkadza Ci gluten, użyj mąki pełnoziarnistej)
- sok z 1/2 cytryny
- otarta skórka z całej cytryny
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka pietruszki
- 2 kostki oliwy z ziołami albo 4 łyżki oliwy
- 1 szalotka
Kurczaka pokroić w drobne kawałki, odstawić.
Połowę bulionu zmieszać z sokiem z cytryny, otartą skórką, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
Ryż zalać resztą bulionu, gotować zgodnie z przepisem. Jeśli trzeba, bulion połączyć z wodą.
Kurczaka podsmażyć na oliwie, wyjąć z patelni, odstawić.
Na oliwę wrzucić posiekaną szalotkę, smażyć 2 minuty, dodać sos (bulion z cytryną etc. opisany powyżej), zamieszać, połączyć.
Dodać podsmażone kawałki kurczaka, posiekaną pietruszkę, zamieszać, odstawić.
Do gotowego ryżu dodać rukolę, wymieszać, ewentualnie doprawić.
Podawać na ciepło.
Przepis pochodzi z książki The South Beach Diet Gluten Solution.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl