Zima sprzyja ciepłym potrawom i dodatkom. Kapusta czerwona na ciepło to warzywny dodatek do obiadu, który szybko powstaje i który łatwo zachować na potem w słoiku.
Spis treści
Kapusta czerwona na ciepło – składniki
proporcje na ok. 6 porcji
- 1/2 głowy czerwonej kapusty (albo jedna mała, do 1 kg)
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżki pieprzu
- 50 ml octu z sherry
Kapusta czerwona na ciepło – przepis
Kapustę posiekać. Rozgrzać w garnku oliwę, wrzucić na to kapustę, posolić, dusić mieszając 30 minut. Po tym czasie wlać ocet, zamieszać, dusić kolejne 5 minut, doprawić. Podawać na ciepło.
Kapusta czerwona na ciepło – uwagi
Można też tak przyrządzoną kapustę zapakować do słoików, zakręcić, wstawić do nagrzanego do temp. 50C piekarnika na 30 minut, potem odstawić w chłodne miejsce.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl