Zastanowiłam się ostatnio nad tym, jakie mięso kupuję, i w zasadzie są to albo filety z kurczaka, albo mielone mięso indycze. Zazwyczaj i tak mam plan, co z niego zrobię, ale czasem trafia się okazja cenowa albo po prostu mam miejsce w zamrażarce. Czasem też zmieniam plany – mięso mielone, z których powstały arabskie pulpety, miało posłużyć jako baza chili con carne. Ale w rozmowie ze znajomą zeszło na przepisy i postanowiłam zrobić arabskie pulpety z tahini, według jej przepisu.
Arabskie pulpety z tahini – przepis
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 pęczek pietruszki
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżki oliwy
- 1 łyżka mieszanki przypraw arabskich (zwykle mieszanka zawiera pieprz, oregano, paprykę, kolendrę – musi być pikantna)
- 1/2 łyżki proszku cytrynowego (lemon powder) – jeśli go nie masz, zastąp sokiem z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżki + szczypta soli
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 czubata łyżka tahini
- sok z 1/2 cytryny
Rozgrzej piekarnik do 200C.
Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek i podduś.
Posiekaj pietruszkę.
Dodaj je do mięsa, dodaj przyprawy, łyżkę oliwy i dobrze wymieszaj. Z powstałej masy uformuj średniej wielkości kulki (takie na 1-2 kęsy) i ułóż w naczyniu do zapiekania.
Wstaw do piekarnika na 20 minut.
Przygotuj sos tahini – zmiksuj blenderem jogurt, tahini, 1 ząbek czosnku, szczyptę soli, łyżkę oliwy i sok z cytryny. Połowę odstaw w miseczce (będzie w sam raz do pulpetów), a drugą połowę rozrzedź wodą tak, żeby konsystencja była bardziej płynna.
Wyjmij pulpety z piekarnik, zalej rozrzedzonym sosem tahini i wstaw do piekarnika na około 10 minut.
Po tym czasie arabskie pulpety będą pokryte gęstym sosem tahini. Są doskonałe do podania od razu, ale możesz je przestudzić i podać na zimno. Moim zdaniem, doskonale pasuje do nich kuskus z warzywami.
PS Dana – thanks for the recipe, it’s really awesome!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Arabskie pulpety z tahini […]