Zupełnie inny smak dzięki orientalnym przyprawom.

Azjatyckie minimielone

  • 500g mięsa mielonego z indyka (np. Samo Dobro)
  • 1/2 ogórka
  • kilka liści sałaty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego świeżego imbiru
  • 1 łyżka + 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 4 łyżeczki octu ryżowego (np. Blue Dragon)
  • 2 łyżeczki sosu sojowego (np. Blue Dragon)
  • 1 łyżka sosu rybnego (np. Blue Dragon)
  • szczypta płatków papryki (np. z Przypraw Świata)

Zmieszać w miseczce sos rybny, 2 łyżeczki octu ryżowego, 1/2 łyżeczki oleju sezamowego i płatki papryki. Odstawić.

Zmiksować czosnek, zetrzeć na tarce imbir, dodać do mięsa. Wymieszać. Dodać olej sezamowy, ocet ryżowy i sos sojowy. Dobrze wymieszać.

Na patelni lekko spryskanej sprayem do pieczenia układać kuleczki uformowane z mięsa, smażyć 5 do 7 minut – tak, żeby były przyrumienione z każdej strony. Z tej ilości mięsa powinny wyjść 24 kuleczki.

Rozłożyć sałatę na talerzach, dodać pokrojony w plastry ogórek. Na każdy talerz nałożyć po 6 kuleczek.

Skropić przygotowanym wcześniej sosem.

Jeśli kuleczki zostaną, schłodzić je i wstawić w zamykanym pojemniku do lodówki. Niedługo pokażę, co można z nich zrobić.

Przepis pochodzi z książki The South Beach Diet Taste of Summer, z moimi drobnymi zmianami (nie dałam mięty do sałaty i inaczej pokroiłam ogórki).


Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/