Arabska potrawa, prosta, niedroga, a przy tym bardzo smaczna.
Mujadarrah
proporcje na 6-8 porcji
- 100 g ryżu brązowego (np. tego, którego ugotowało się za dużo do sałaty jak sushi)
- 150 g soczewicy zielonej
- 3 duże cebule
- oliwa
- chaimen
- sól
- pieprz
Ryż i soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu (ale lepiej osobno).
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulę i dusić na małym gazie, aż się skarmelizuje (zrobi się brązowa i słodkawa – nie spalona!). Wymieszać, dodać przyprawy.
Mujadarrah można przechowywać 2-3 dni w lodówce. Dobra jest i na ciepło, i na zimno.
A jak brać ją do pracy?
Z kilkoma szaszłykami z kurczaka, hummusem i plastrami ogórka.
Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
fajny przepis, spróbuję do mojego bento
Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com
Polecam, bardzo smaczne danie i można sporo do tego dokładać (kurczaka jak u mnie, pieczone warzywa, surowe warzywa etc.)