Arabska potrawa, prosta, niedroga, a przy tym bardzo smaczna.

Mujadarrah
proporcje na 6-8 porcji

  • 100 g ryżu brązowego (np. tego, którego ugotowało się za dużo do sałaty jak sushi)
  • 150 g soczewicy zielonej
  • 3 duże cebule
  • oliwa
  • chaimen
  • sól
  • pieprz

Ryż i soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu (ale  lepiej osobno).

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulę i dusić na małym gazie, aż się skarmelizuje (zrobi się brązowa i słodkawa – nie spalona!). Wymieszać, dodać przyprawy.

Mujadarrah można przechowywać 2-3 dni w lodówce. Dobra jest i na ciepło, i na zimno.

A jak brać ją do pracy?

Z kilkoma szaszłykami z kurczaka, hummusem i plastrami ogórka.

Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/