Sałatka marokańska ma wiele odmian – ta tutaj zawiera masę warzyw, łatwo się przechowuje (w zasadzie lepsza jest po kilku godzinach od przygotowania) i świetnie wygląda. Polecam – jako danie do pracy albo element posiłku w domu!


Sałatka marokańska – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 2 ogórki
  • 2 pomidory
  • 1 średnia cebula czerwona (około 2 łyżki posiekanej cebuli)
  • puszka cieciorki
  • 1/2 papryki czerwonej (zielona nie jest szczególnie smaczna, a żółta zaburzy moim zdaniem kolorystykę)
  • 40-50 g sera feta (nie należy oszczędzać i kupować jakichś wynalazków, tutaj prawdziwy smak i konsystencja fety są ważne)
  • pęczek pietruszki
  • garść liści mięty
  • oliwa
  • ocet z wina czerwonego
  • łyżeczka sumaku
  • pieprz

Sałatka marokańska – przepis

Posiekać ogórki, pomidory, paprykę i cebulę. Cieciorkę odlać, przepłukać, dosypać. Pokruszyć fetę i dosypać. Posiekać pietruszkę i miętę, dosypać. W osobnym naczyniu zmieszać oliwę, ocet, sumak i pieprz, polać to, co w misce.

Jeśli zabierasz sałatkę marokańską do pracy, polecam pudełko Appetit Black & Blum – ma osobny pojemniczek na sos.