Sałatka marokańska ma wiele odmian – ta tutaj zawiera masę warzyw, łatwo się przechowuje (w zasadzie lepsza jest po kilku godzinach od przygotowania) i świetnie wygląda. Polecam – jako danie do pracy albo element posiłku w domu!
Sałatka marokańska – składniki
proporcje na 4 porcje
- 2 ogórki
- 2 pomidory
- 1 średnia cebula czerwona (około 2 łyżki posiekanej cebuli)
- puszka cieciorki
- 1/2 papryki czerwonej (zielona nie jest szczególnie smaczna, a żółta zaburzy moim zdaniem kolorystykę)
- 40-50 g sera feta (nie należy oszczędzać i kupować jakichś wynalazków, tutaj prawdziwy smak i konsystencja fety są ważne)
- pęczek pietruszki
- garść liści mięty
- oliwa
- ocet z wina czerwonego
- łyżeczka sumaku
- pieprz
Sałatka marokańska – przepis
Posiekać ogórki, pomidory, paprykę i cebulę. Cieciorkę odlać, przepłukać, dosypać. Pokruszyć fetę i dosypać. Posiekać pietruszkę i miętę, dosypać. W osobnym naczyniu zmieszać oliwę, ocet, sumak i pieprz, polać to, co w misce.
Jeśli zabierasz sałatkę marokańską do pracy, polecam pudełko Appetit Black & Blum – ma osobny pojemniczek na sos.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Sałatka marokańska […]
[…] Co brać do pracy? część 43, sałatka marokańska […]