Sałata nicejska to danie, którego dokładny przepis trudno określić. Różnią się wersje dotyczące rodzaju sałaty, tuńczyk często występuje z anchois, są też podzielone zdania na temat wykorzystania ziemniaków (gotowanych).
Mnie tak naprawdę chodziło o to, żeby danie wyglądało ładnie w pudełku – jak powyżej. Dlatego nie nazywam tego dania sałatką nicejską – o niej piszę w tym przepisie.
Sałatka z tuńczykiem i oliwkami – składniki
proporcje na 2 porcje
- 100 g rukoli lub innej, ulubionej sałaty
- garść czarnych oliwek
- puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączona
- 2 jajka, gotowane na twardo
- 4 średnie ogórki kiszone
- 2 spore pomidory
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sałatka z tuńczykiem i oliwkami – przepis
Rukolę rozkładamy na spodzie.
Następnie układamy pokrojone w plasterki oliwki, tuńczyka, jajko pokrojone w plasterki, ogórki posiekane w kostkę i pomidor, też posiekany w kostkę.
Lekko skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Przed podaniem, można doprawić solą i pieprzem według potrzeb.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Co brać do pracy? sałatka z tuńczykiem i oliwkami […]