Lubię brokuły, bo mają ładny kolor (w nadchodzącym sezonie podobno b. modny), przyjmują smak tego, z czym się je podaje i są nieprzyzwoicie zdrowe. Czosnkowe brokuły to tak naprawdę minimum wysiłku, a jako dodatek do mięsa na ciepło załatwią kwestię obiadu. Zrób więcej, to obiad będzie na 2 dni.
Czosnkowe brokuły
- 1 brokuł
- 5 ząbków czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200C.
Brokuła pokroić w różyczki – takie na jeden kęs i wrzucić do miski. Czosnek posiekać drobno, dorzucić do miski, wymieszać z oliwą i przyprawami.
Przełożyć na blachę i piec ok. 15 minut, aż będzie miękki i lekko przyrumieniony. Podawać na ciepło, np. z kurczakiem w pesto.
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
brokuł ma być surowy czy lekko obgotowany? 🙂
Surowy, gorące powietrze w piekarniku zmiękczy go wystarczająco.
[…] jak w menu na 1 tydzień 1 fazy diety South Beach obiad: mięso pieczone w piekarniku i czosnkowe brokuły kolacja : sałata z indykiem, przepis […]