Domowe wędliny to od pewnego czasu popularny wybór, ale wiele osób boi się, że samodzielne wykonanie takiej wędliny jest trudne i skończy się uzyskaniem dużej porcji twardego, łykowatego mięsa. Nic podobnego – domowa szynka pieczona po pierwsze robi się sama, a po drugie, jeśli zrobisz ją zgodnie z przepisem, będzie krucha i miękka!

Domowa szynka pieczona: składniki

  • szynka „myszka” (waga zwykle ok. 800-900 g)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka dymu w płynie
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu


Domowa szynka pieczona: przepis

Nagrzać piekarnik do 200C. Włączyć termoobieg.

Całość przypraw wymieszać, natrzeć tym szynkę.

Szynkę razem z sosem włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką.

Piec około godziny na kilogram plus pół godziny, można 1-2 razy podlać szynkę sosem w trakcie pieczenia.

Wyjąć, wystudzić szynkę, sos zlać do małego naczynia.

Doskonała jest jako wędlina na zimno, ale można też podawać na gorąco.

Domowa szynka pieczona: uwagi

Domowa szynka pieczona, jak widać na zdjęciu, jest raczej krucha, ale nie powinna być sucha jak wiór – chyba, że z jakiegoś powodu taką właśnie lubisz. Nie spodziewaj się różowej szyneczki jak ze sklepu, bo to inny proces produkcji, raczej nie do uzyskania w piekarniku.

Gdzie kupić dobrą szynkę? Jeśli masz sprawdzony sklep mięsny, pogadaj z obsługą, na pewno odłożą dla Ciebie taką szynkę, jaka jest potrzebna. Jeśli nie masz takiego sklepu, to bardzo polecam sklep Befsztyk.pl – można zamówić zakupy przez internet i odebrać je osobiście albo zapłacić za dowóz do domu. Mają chyba wszystko, co można mieć z mięsa, mogą je też przygotować – no i mają szynkę do pieczenia. Na ich stronie jest trochę inny przepis niż mój – i też go polecam.

Co to u licha jest dym w płynie? To nic strasznego, po prostu dym wędzarniczy, który nadaje potrawie aromatu bez konieczności wędzenia. Kupisz go online w sklepach masarskich albo wegańskich, np. w Urban Vegan.

Masz ochotę dowiedzieć się, jak zrobić domową szynkę wędzoną? Moja koleżanka Mariola wie o tym chyba wszystko, od lat wędzi doskonałe wędliny. Jej przepis znajdziesz w blogu Kulinarne Pyszności Molki.