Kupiłam ostatnio piękną wołowinę. Bez pomysłu – po prostu, mięso było ładne i świeże, więc je kupiłam. Co tu zrobić? Gulasz? Duszona wołowina? Wołowina po burgundzku? Chciałam zrobić coś innego, bo chodziła za mną kanapka z wołowiną. Nie Reuben (z cheddarem i kapustą kiszoną), ale coś innego. Kanapka na ciepło, wymarzona na koniec lata, kiedy jest już na tyle chłodno wieczorem, że sałata nie wystarczy. No i jest.
Kanapka z wołowiną – przepis
proporcje na dużo wołowiny – możesz ją jeść na kanapkach, z ryżem, z makaronem – jak lubisz
- 1 kg wołowiny
- 500 ml bulionu, najlepiej wołowego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- ostra papryka (marynowana) – tyle, ile lubisz
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 1 średnia cukinia
- ser z niebieską pleśnią (jeśli go nie lubisz, użyj np. camemberta)
- ciemny chleb
Do zrobienia wołowiny przyda się brytfanna – jeśli jej nie masz, użyj patelni i naczynia żaroodpornego z pokrywką.
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Rozgrzać oliwę na patelni (w brytfannie), obsmażyć ze wszystkich stron mięso, przełożyć na talerz.
Na patelnię wlać pomidory i bulion.
Ostre papryczki pokroić (można pozbawić je nasion, jeśli ma być mniej ostre), dodać do patelni, doprawić solą i pieprzem, zagotować.
Dodać mięso, przykryć, przenieść do piekarnika, piec jakieś 3 godziny, aż mięso będzie można rozdzielić widelcem. Wymieszać z sosem.
Uwaga: jeśli zdarzy Ci się przesadzić z ostrością mięsa, dodaj już po upieczeniu 1-2 puszki przecieru pomidorowego i dobrze wymieszaj.
Pokroić cukinię na plastry, zgrillować. Układać na pieczywie cukinię, mięso i ulubiony ser. Zapiekać w mikrofalówce przez około 45 sekund, aż ser lekko się rozpłynie.
Przepis na wołowinę znalazłam w blogu From Away.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl