Chociaż nie ma dla mnie niczego lepszego niż makaron z sosem, to doceniam też wszelkie kasze. Bardzo lubię kuchnię bliskowschodnią (nazywaną kuchnią arabską, ale to uproszczenie – nie ma jednej kuchni arabskiej, podobnie jak nie ma jednej kuchni, powiedzmy, europejskiej), a tam bulgur to częsty składnik. Ostatnio w moim ulubionym sklepie arabskim (Kebab Cedros, obok Le Cedre, vis a vis miśków w Warszawie) kupiłam kilogram bulguru i teraz wymyślam kolejne dania z nim. Kasza bulgur z warzywami to prościutki przepis, który można bez problemu skalować (chociaż z tej ilości wychodzi sporo) i dopasować do siebie. To jak, spróbujesz?
Spis treści
Kasza bulgur z warzywami: składniki
- 1 szklanka (250 g) kaszy bulgur
- 1 cukinia żółta
- 1 cukinia zielona
- 1 podłużna czerwona papryka
- 1 cebula średniej wielkości
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka neutralnego w smaku oleju (np. rzepakowy)
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 250 ml wody
- mieszanka przypraw: pieprz, cynamon, suszony imbir, goździki, kurkuma, liść laurowy → zmielić na proszek w moździerzu, użyć 1 czubatą łyżkę. Proporcje po równo.
- Sól do smaku
Kasza bulgur z warzywami: przepis
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
Na dużej patelni (takiej, do której masz pokrywkę) rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, dusić 3-5 minut.
Cukinię umyć, odkroić końce, przekroić na pół, pokroić na plasterki – najlepiej mandoliną, bo mają być cieniutkie.
Paprykę pokroić w cienkie plasterki.
Dodać warzywa do patelni, dusić, aż zmiękną (około 3-5 minut).
Dodać przyprawy, wymieszać.
Dodać kaszę, podsmażać 2-3 minuty (kasza powinna się podgrzać, ale nie przypalić).
Dodać przecier i wodę, zamieszać, zagotować, dusić 20 minut pod przykryciem.
Jeśli po tym czasie całość jest zbyt rzadka, odkryć i odparować (minimalna moc grzania, około 10 minut).
Kasza bulgur z warzywami: uwagi
Cukinia jest tylko umownym warzywem – jeśli wolisz, możesz tu użyć papryki, bakłażana, fasolki szparagowej (albo i szparagów), marchewki – albo mieszanki dowolnych z tych warzyw. Weź tylko pod uwagę, że nie wszystkie poddają się duszeniu w tym samym czasie i jeśli będziesz mieszać kilka rodzajów, duszenie zacznij od tego, które jest najtwardsze.
Nie próbowałam mrozić kaszy bulgur z warzywami, ale myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie. Pamiętaj tylko, żeby zacząć ją rozmrażać w lodówce na dzień przed podaniem, a potem podgrzewać na patelni, ewentualnie dodając trochę wody w miarę potrzeby.
Jeśli szukasz innych przepisów z kaszą bulgur, polecam te:
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Brzmi dobrze! Jak nie przepadam za kaszami tak bulgur trafia w moje gusta. Wypruję ten przepis 🙂