Mimo że w blogu mam kilkaset przepisów, regularnie gotuję te same rzeczy. Jednym z przepisów, które robię najczęściej, jest makaron z sosem i warzywami, będący tak naprawdę przeglądem lodówki – tu kawałek grillowanego kurczaka, tam pół paczki przywiędłej rukoli, do tego garść oliwek. Ale w tym roku postanowiłam zacząć wykorzystywać coś innego – na przykład moje zapasy kaszy i suszonych pomidorów, których jesienią zeszłego roku zrobiłam kilkadziesiąt słoików.

Kasza z kurczakiem i szpinakiem: składniki

proporcje na 2 porcje (patrz: uwagi)

  • 1 szklanka kaszy freekeh (patrz: uwagi)
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 + 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
  • 1 łyżka czerwonego pesto
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka (ok. 200-250 g)


Kasza z kurczakiem i szpinakiem: przepis

Posiekaj cebulę i rozgrzej w garnku łyżkę oliwy. Wrzuć na nią cebulę, zeszklij. Dodaj kaszę freekeh i podsmażaj 1-2 minuty. Dodaj wodę, zamieszaj, przykryj garnek i zmniejsz moc grzania do minimum. Kiedy całość wody zostanie wchłonięta (co zajmie jakieś 20-30 minut), kasza freekeh jest gotowa.

W międzyczasie pokrój filet z kurczaka na kawałki na jeden kęs. Podsmaż na patelni, po czym wymieszaj z pesto i podgrzewaj jeszcze przez minutę.

Umyj i pokrój w paski szpinak (jeśli masz szpinak baby, nie musisz tego robić).

Zmieszaj łyżkę oliwy, ocet z czerwonego wina i posiekaną pietruszkę.

Dodaj do patelni 1/3 gotowej kaszy freekeh z garnka, szpinak i sos. Wymieszaj, podgrzewaj przez minutę-dwie. Podawaj na ciepło. Jeśli trzeba, dopraw pieprzem i solą (ale pesto powinno tu nadać dużo smaku, więc nie doprawiaj bez próbowania!)

Kasza z kurczakiem i szpinakiem: uwagi

Ta ilość kaszy freekeh wystarczy na jakieś 6 porcji w zależności od tego, ile kto je, ale można ją po ugotowaniu przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Kasza freekeh (czasem zapisywana też frikeh lub farik) to zielona odmiana pszenicy, lekko prażona dla osiągnięcia smaku i aromatu. Można ją kupić w sklepach z żywnością orientalną, np. w arabskie.pl