Krewetki kojarzą się nam z kuchnią wykwintną, elegancką – głównie dlatego, że zwykle sporo kosztują. To jednak nie znaczy, że trzeba z nich robić dania wyłącznie supereleganckie. Krewetki z pomidorami i fetą to naprawdę prosta potrawa, którą przygotujesz z codziennych składników. No, może poza krewetkami – ale jeśli je lubisz, raz na jakiś czas warto sprawić sobie taką przyjemność.

Krewetki z pomidorami i fetą: składniki

proporcje na 2 porcje

  • 300-400 g krewetek
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 100 g sera feta
  • 1 puszka pomidorów
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy

krewetki z pomidorami i fetą


Krewetki z pomidorami i fetą: przepis

Rozgrzej piekarnik do 200C.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Posiekaj cebulę, zeszklij, dodaj pomidory, dopraw solą (ostrożnie, pamiętaj o serze feta!) i pieprzem, duś około 20 minut, aż zgęstnieje.

W międzyczasie zajmij się krewetkami – przygotuj je do obróbki termicznej. Pewnie są zamrożone, więc najpierw trzeba je rozmrozić. Najszybsza metoda to ułożenie ich na sitku i polewanie ciepłą wodą. Oderwij nogi, wąsy, pancerzyki, głowy, wyciągnij układ trawienny (taka ciemnoszara nitka, idąca po wierzchu kręgosłupa).

Weź naczynie do zapiekania, ułóż w nim krewetki, zalej sosem, posyp pokruszonym serem feta. Piecz około 5-7 minut (krócej dla krewetek już gotowanych, dłużej dla surowych).

Posyp szczypiorkiem i podawaj na ciepło, najlepiej z ryżem albo świeżym chlebem.