Krewetki kojarzą się nam z kuchnią wykwintną, elegancką – głównie dlatego, że zwykle sporo kosztują. To jednak nie znaczy, że trzeba z nich robić dania wyłącznie supereleganckie. Krewetki z pomidorami i fetą to naprawdę prosta potrawa, którą przygotujesz z codziennych składników. No, może poza krewetkami – ale jeśli je lubisz, raz na jakiś czas warto sprawić sobie taką przyjemność.
Krewetki z pomidorami i fetą: składniki
proporcje na 2 porcje
- 300-400 g krewetek
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 średniej wielkości cebula
- 100 g sera feta
- 1 puszka pomidorów
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
Krewetki z pomidorami i fetą: przepis
Rozgrzej piekarnik do 200C.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Posiekaj cebulę, zeszklij, dodaj pomidory, dopraw solą (ostrożnie, pamiętaj o serze feta!) i pieprzem, duś około 20 minut, aż zgęstnieje.
W międzyczasie zajmij się krewetkami – przygotuj je do obróbki termicznej. Pewnie są zamrożone, więc najpierw trzeba je rozmrozić. Najszybsza metoda to ułożenie ich na sitku i polewanie ciepłą wodą. Oderwij nogi, wąsy, pancerzyki, głowy, wyciągnij układ trawienny (taka ciemnoszara nitka, idąca po wierzchu kręgosłupa).
Weź naczynie do zapiekania, ułóż w nim krewetki, zalej sosem, posyp pokruszonym serem feta. Piecz około 5-7 minut (krócej dla krewetek już gotowanych, dłużej dla surowych).
Posyp szczypiorkiem i podawaj na ciepło, najlepiej z ryżem albo świeżym chlebem.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl