Dokładna nazwa to Kung-Pao (w zależności od rodzaju transkrypcji, może też być Gong Bao). Skąd się wzięła, można przeczytać tutaj – ja skupię się na sposobie wykonania. Domowy kurczak po chińsku jest lepszy niż z baru – słowo!
Kurczak po chińsku
proporcje na 2 porcje
- 100-120 g ryżu brązowego
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 łyżeczka oleju z orzeszków ziemnych
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego (chyba, że ma ktoś chiński ocet balsamiczny)
- 2 łyżki syropu z agawy (albo porównywalna ilość innego słodzika)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)
- 2 ząbki czosnku
- łyżka pieprzu syczuańskiego (ewentualnie ostra papryka w płatkach i czarny pieprz w całości)
- garść orzeszków ziemnych
Ryż ugotować jak zwykle.
W czasie, kiedy ryż się gotuje, przygotować składniki:
– posiekać czosnek
– obrać i pokroić w plastry imbir
– pokroić w kostkę paprykę
– pokroić w paski kurczaka, zalać łyżką sosu sojowego
– zmieszać syrop z agawy, resztę sosu sojowego, ocet balsamiczny, olej sezamowy.
Włączyć palnik, postawić na nim wok, wlać olej z orzeszków ziemnych.
Dodać pieprz syczuański, smażyć mieszając około minuty.
Dodać kurczaka, smażyć mieszając, aż przestanie być różowy.
Dodać paprykę, imbir, czosnek, orzeszki ziemne, smażyć mieszając 2-3 minuty.
Dodać miksturę z sosu sojowego, octu itd. Dusić 1-2 minuty.
Podawać na gorąco.
Przepis pochodzi z magazynu Clean Eating, ale zmieniłam w nim kilka rzeczy.
Related posts
7 Comments
Dodaj komentarz
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Oj smakowicie to wyglada 🙂 Do wyprobowania!
Miło mi to słyszeć. Udanego gotowania!
Kurczak + ryż to idealna baza do świetnej potrawy 🙂 Aż trudno uwierzyć jaki wiele rzeczy można wyczarować dodając do nich parę różnych składników 🙂
Oj, to prawda 🙂 Ja lubię też wersje z makaronem ryżowym, albo i w ogóle bez ryżu ani makaronu. Polecam te przepisy: http://blog.polskiesouthbeach.pl/search/label/stir-fry
wygląda przepysznie 🙂 Na pewno w niedługim czasie skorzystam z przepisu 🙂
Zachęcam 🙂
zapraszam na konkurs, którego tematem jest: kurczak w roli głównej. Do wygrania patelnia Tefal Enjoy. zapraszam na bloga po szczegóły.
http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2013/02/konkurs-zapraszam.html