Lubię jeść lasagne, ale nie lubię go robić. Część mięsna, część serowa, czy płaty podgotować, czy nie? Czy lepiej ustawić w piekarniku niższą, czy wyższą temperaturę? Czy tym razem nie wyschnie? Wolnowar wymaga tylko przygotowania wcześniej mięsa i masy serowej, ale pół godziny to niewiele. A efekt? No cóż, lasagne z wolnowaru to najlepsze, jakie dotąd podałam.
Spis treści
Lasagne z wolnowaru: składniki
proporcje na 8-10 porcji (w wolnowarze 3,5 litra)
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- 3 puszki pomidorów
- 3 łyżki marmite / vegemite lub ta sama ilość sosu worcestershire *
- płaty do lasagne z pszenicy durum lub mąki pełnoziarnistej
- 500 g sera białego
- 1 opakowanie rukoli
- 4 jajka
- 50 g tartego parmezanu
- 100 g tartej mozzarelli low-fat
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oliwy
- spray do smażenia
Lasagne z wolnowaru: przepis
Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić mięso, dusić aż nie będzie różowe. Dodać pomidory, zagotować, dusić aż zgęstnieje (ja ustawiłam palnik na maksimum i timer na 20 minut, po czym poszłam czytać książkę, ale jeśli nie masz płyty indukcyjnej, konieczne może być pilnowanie zawartości patelni).
W międzyczasie zmiksować ser biały, rukolę, jajka i parmezan. Doprawić solą i połową pieprzu.
Drugą połową pieprzu doprawić sos pomidorowy.
Spryskać misę wolnowaru sprayem do smażenia.
Połamać płaty lasagne i ułożyć tak, żeby zakrywały spód misy.
Nałożyć połowę sosu mięsnego.
Połamać płaty lasagne, zakryć mięso.
Nałożyć połowę sosu serowego.
Połamać płaty lasagne, zakryć ser.
Powtórzyć z resztą składników.
Na samej górze, na połamanych płatach lasagne rozsypać równomiernie startą mozzarellę.
Wstawić wolnowar na 8 godzin na „1” albo na 4 godziny na „2”.
Po tym czasie wyłączyć, odczekać jakieś pół godziny do godziny i dopiero wtedy kroić lasagne. Danie będzie nadal ciepłe, a łatwiej się je pokroi.
Lasagne z wolnowaru: uwagi
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Zrobiłem wg przepisu, ale wyszło słabo. W całej lasagne czuć było ten cholerny twaróg. Dlatego nie polecam tego przepisu, a jeśli już ktoś naprawdę chce spróbować, to niech da o połowę mniej białego sera.
Dzięki za opinię. Nie wiem, jakiego sera białego użyłeś (ja zwykle kupuję ser z Piątnicy), może miał bardziej intensywny zapach z jakiegoś powodu.