Lasagne ze szpinakiem jest nietrudne w przygotowaniu, nie zawiera składników nie do dostania. No i jest wege – jeśli ograniczasz mięso w diecie albo chcesz podjąć kogoś, kto go nie je, lasagne ze szpinakiem to dobry pomysł.
Lasagne ze szpinakiem: składniki
- 1 opakowanie płatów lasagne
- 2 opakowania szpinaku mrożonego (po 450 g)
- 500 g sera białego
- 100g parmezanu tartego
- 4 ząbki czosnku
- oliwa
- 2 cebule
- pęczek pietruszki
- bazylia
- 100 g mozzarelli
- 4 jajka
- sól
- pieprz
Lasagne ze szpinakiem: przepis
Proporcje odpowiednie dla naczynia ok. 23×29 cm.
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Naczynie żaroodporne spryskać oliwą.
Szpinak poddusić na patelni z posiekanym czosnkiem i pokrojoną w drobną kostkę cebulą, doprawić solą i pieprzem, odstawić z palnika.
W dużej misce zmieszać zgnieciony ser biały, parmezan, posiekaną pietruszkę i bazylię, jajka. Ja użyłam blendera, żeby uzyskać bardziej jednolitą konsystencję.
Mozzarellę zetrzeć na tarce, zachować w osobnej miseczce.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć pierwszą warstwę płatów, pokryć połową szpinaku i połową mieszanki serowej. Przykryć drugą warstwą płatów, powtórzyć, przykryć trzecią warstwą płatów, posypać mozzarellą.
Piec 45 minut. Przed podaniem odstawić na 5 minut – lepiej się pokroi.
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Pysznie wygląda szpinakowa wersja lasagne 🙂
Pozdrawiam!
Dzięki za miłe słowa 🙂
[…] nie je mięsa – musiała więc powstać lasagne bez mięsa. Jasne, mogłam zrobić po prostu lasagne ze szpinakiem, ale chciałam, żeby danie miało też czerwony sos. Pomyślałam i zrobiłam. Wyszła przepyszna, […]