Aromatyczne, lekko pikantne mięso. Zapomnij o kiełbasie z grilla – steki to jest prawdziwe danie mistrzów. Że trudne? Nic podobnego. Łatwe steki z grilla według mojego pomysłu wyjdą nawet z tańszego kawałka wołowiny, słowo!
Spis treści
Łatwe steki z grilla – składniki
proporcje na 4-6 porcji (w zależności od tego, czy podajesz coś jeszcze, czy nie)
- 700 g ligawy wołowej albo steku hanger steak
- 3 łyżki soki z limonki
- 4 łyżki sosu sojowego
- sos tabasco
- 4 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
Łatwe steki z grilla – przepis
Czosnek obrać, posiekać. Dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać. Włożyć do marynaty mięso i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Przed grillowaniem, wyjąć mięso z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej.
Rozgrzać grill, ułożyć na nim mięso. Grillować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia.
Na zdjęciu grill DuraCeramic Breville.
Łatwe steki z grilla – uwagi
To, ile dasz tabasco, zależy od tego, czy lubisz pikantne dania. Ja dałam pięć chluśnięć z butelki. Wyszło bardzo lekko pikantne – pamiętaj, że marynata nie wchłania się w mięso.
Ja grillowałam w elektrycznym, zamykanym grillu Breville przez około 10 minut, z pokrętłem temperatury w połowie skali. Tam, gdzie mięso było najgrubsze, wyszło medium/rare, tak jak lubię.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
robilas je na patelni grillowej czy zwyklym grillu? zastanawiam sie, czy na patelni grillowej by wyszly tak samo dobre 🙂
Robiłam na grillu elektrycznym. Myślę, że na patelni grillowej wyszłyby podobnie, warto spróbować.