Tzatziki to prosty dip, który wielu z nas poznało podczas wakacji w Grecji. To, co jest w przypadku przygotowania sosu tzatziki najważniejsze, to umiar i czas – ale dobrze zrobiony, ten dip wzbogaci każde danie z grilla, można go też użyć do posmarowania kawałka chleba.
Lekki sos tzatziki – przepis
- 1 opakowanie jogurtu greckiego (ok. 300-350 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 średni ogórek
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Zetrzyj na tarce ogórek, posyp solą, wymieszaj, odstaw na co najmniej godzinę.
Po tym czasie odsącz powstały sos.
Posiekaj czosnek, dodaj do ogórka razem z resztą składników.
Przykryj, odstaw do lodówki co najmniej na 3-4 godziny, ale jeśli możesz na noc, to jest to najlepsze wyjście.
Podawaj do potraw z grilla.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] tzatziki […]