Błyskawiczne danie? Bardzo proszę! Łosoś pieczony „robi się” w zasadzie sam, a smakuje wybornie.
Łosoś pieczony w porach – przepis
proporcje na 4 porcje
- 600-700 g filetu z łososia (surowego, ze skórą)
- 4 pory
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200C.
Pory przeciąć wzdłuż, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, pokroić w półplasterki. Wymieszać z oliwą, solą i pieprzem. Wrzucić do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika na około 10 minut.
Filet z łososia pokroić na 4 porcje.
Wyjąć naczynie żaroodporne z piekarnika, odsunąć warzywa na boki tak, żeby pośrodku zmieściły się wszystkie porcje łososia. Rybę posypać solą i pieprzem, wstawić do piekarnika na 10-15 minut (w zależności od grubości filetu – ale pamiętajmy, że lepsza ryba ledwo upieczona, niż nadmiernie wysuszona pieczeniem).
Rozdzielić pora i porcje łososia, podawać na ciepło. Łosoś pieczony w porach najlepiej smakuje, skropiony sokiem z cytryny. Możesz go podać z ryżem lub kaszą.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Łosoś pieczony w porach […]
[…] na stole i będzie dobre na zimno. Jeśli chcesz podać coś wyjątkowego na ciepło, proponuję łososia pieczonego w porach lub pieczone słodkie ziemniaki z szynką. Nie wspominając o sylwestrowym bigosie. Ale na razie […]