Jakiś czas temu odkryłam u Majlerta solankę – taką roślinkę. Polubiłam bardzo makaron z solanką – pokazywałam go tu w blogu, na Stories też, bo robiłam go masę razy. Niestety, sezon na solankę się skończył. Ale solanka to tylko jedna z możliwości. Co powiesz na makaron z jarmużem? Jarmuż to warzywo sezonowe w zimie, można kupić go w pękach (tę wersję polecam) i pocięty (to tylko jako ostateczna ostateczność, bo łodyżki, o czym za chwilę).
Spis treści
Makaron z jarmużem: składniki
- ok. 200-250 g jarmużu
- 100 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 5 ząbków czosnku
- kilka anchois
- papryka chili (mielona)
- kawałek sera o intensywnym smaku (grana padano, pecorino romano, parmezan, ew. twardy ser z truflami)
Makaron z jarmużem: przepis
Jarmuż obierz z łodyżek, wypłucz.
Zacznij gotować makaron.
Na dużej patelni z pokrywką rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i anchois, podduszaj aż anchois się roztopią. Dodaj chili.
Dodaj jarmuż, podsmażaj przez 5-7 minut. Pod koniec dodaj łyżkę albo dwie wody spod makaronu.
Odcedź makaron, przerzuć do patelni z jarmużem. Wymieszaj, odstaw na 2-3 minuty, aż lekko przestygnie.
Zetrzyj na drobnych oczkach tarki ser, dodaj do patelni.
Makaron z jarmużem: uwagi
Pisałam na początku, że jarmuż w torbie, cięty, to gorszy pomysł niż taki w pęku. O ile całe liście nietrudno obrać z twardych łodyżek, to wyrywanie ich z pociętych w paski liści to prawdziwa udręka i ćwiczenie cierpliwości.
Oliwa z oliwek i to, jak kupić tę dobrą, to temat na osobny tekst (który na pewno kiedyś napiszę), ale na dobry początek: nie kupuj najtańszej oliwy, jeśli ma być podstawą dania. Jeśli to tylko tłuszcz do smażenia, to pół biedy, ale w tym daniu dobra oliwa to podstawa. Wybierz koniecznie oliwę extra virgin, z jednego kraju (a najlepiej z jednej uprawy).
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Hej, całkiem ciekawy pomysł! Lubie jarmuż i bardzo mnie cieszy, że właśnie w zimie jest na niego sezon, dlatego chętnie wypróbuję Twój przepis 😀