Grzyby są ciężkostrawne, ale raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić. Kurki lubię bardzo, więc makaron z kurkami przygotowałam z prawdziwą przyjemnością. To nie jest lekkie danie, nie ma tu wielu warzyw, ale jeśli podać je z sałatą, wszystko będzie OK.
Makaron z kurkami: składniki
proporcje na 2 porcje
- 200 g świeżych kurek
- 1 średnia cebula
- łyżka oliwy
- 100g makaronu – u mnie pełnoziarniste spaghetti, ale jeśli wolisz, podaj inny kształt makaronu
- 50g sera pleśniowego błękitnego
Makaron z kurkami: przepis
Grzyby umyć, oczyścić, większe pokroić w kawałki.
Na patelni podgrzać oliwę, zeszklić posiekaną cebulę, dodać kurki. Dusić 5-7 minut, aż będą miękkie. Jeśli kurki puszczają wodę, trochę odparować.
W międzyczasie ugotować makaron.
Do kurek dodać pokrojony w kawałki ser, zamieszać aż się rozpuści.
Rozłożyć makaron na talerzach, polać sosem. Podawać na ciepło, od razu. Jeśli chcesz, makaron z kurkami możesz posypać świeżo posiekaną pietruszką lub koperkiem.
Jeśli podobał Ci się ten przepis, polecam też:
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
mm… ale dobre 😀 dawno nie jadłam tych grzybków, trzeba za niedługo coś z nimi zrobić 🙂
Pingwinka – koniecznie, póki sezon trwa 🙂
[…] Makaron z kurkami […]