Sezon na kurki trwa, ale ile można jeść kurki podane w ten sam sposób? Muszle faszerowane kurkami to pyszne połączenie makaronu i grzybów, raczej delikatne, bo nie ma tu ciężkiego, śmietanowego sosu. Spróbuj!

Muszle faszerowane kurkami – przepis

proporcje na 4 porcje

  • 250 g muszli makaronowych
  • 250 g kurek
  • 2-3 pomidory
  • 2 łyżki parmezanu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oliwy z czosnkiem i papryką chili
  • sól

Umyć, oczyścić, osuszyć grzyby, większe pokroić na małe kawałki.

Gotować muszle około 1/2 czasu przewidzianego przez producenta, wystudzić, rozłożyć każdą osobno.

Rozgrzać piekarnik do 150C.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, dodać kurki, dusić 5 minut, dodać pokrojone pomidory, dusić kolejne 2 minuty. Doprawić wedle potrzeby.

Spryskać sprayem do pieczenia naczynie żaroodporne.

Farsz nakładać do muszli. Całość ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć, wstawić do piekarnika na 10 minut.

Na ostatnie 3 minuty pieczenia zdjąć pokrywę z naczynia, do każdej muszli wlać nieco pikantnej oliwy, całość posypać parmezanem.

Podawać na ciepło – ale muszle faszerowane kurkami doskonale sprawdzą się też odgrzane, na następny dzień.

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube5k
Instagram5k