Wszystko zaczęło się od kanału na YT mojego kumpla. Marcina znam od lat, poznaliśmy się na Nocnym Markecie, jesteśmy sąsiadami. Marcin doskonale zna się na kuchniach Azji. Umie zrobić wszystko z tego regionu – a na YT pokazał, jak zrobić chiński chrupiący olej chili.
Uwielbiam chrupiący olej chili ze wszystkim, zresztą bez niczego też, zdarzało mi się zjeść łyżkę czy dwie gdzieś przy okazji gotowania. Marcin w swoim wideo pokazał między innymi miażdżone ogórki po chińsku. Musiałam je zrobić – i oto są!
Tu wideo Marcina – daj mu suba, warto!
Spis treści
Ogórki po chińsku: składniki
- 3-4 ogórki gruntowe
- 1 czubata łyżka chrupiącego oleju z chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
Ogórki po chińsku: przepis
Zmieszaj wszystkie składniki poza ogórkami w miseczce.
Ogórki umyj. Połóż ogórek na desce, przykryj nożem (ostrze na płask) i naciśnij – tak, żeby ogórek się połamał. Nie musi być całkiem zmiażdżony, ale ma być popękany. Pokrój w niewielkie kawałki, wrzuć do sosu.
Można tę sałatkę odstawić na godzinę czy dwie przed podaniem, ale nie trzeba. Ogórki momentalnie łapią smak całości.
Jeśli podobał Ci się ten przepis, polecam też inne, podobne:
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl