Przez kilka dni nie miałam mojej płyty indukcyjnej – odjechała do naprawy. Da się nie gotować, bo są restauracje, można zamówić coś na wynos, ale co ze śniadaniem? Bardzo lubię omlety i regularnie je jadam. Czy da się zrobić omlet z mikrofalówki? Oczywiście!
Przede wszystkim, będzie Ci potrzebne okrągłe naczynie żaroodporne. Im większa średnica, tym lepsze, inaczej zamiast omletu wyjdzie Ci zapiekanka – co samo w sobie nie jest złe, ale chodzi nam o inny efekt. Moje naczynia (widoczne na zdjęciach) są z nami od dawna, pewnie mają tyle lat, co my, ale w Ceneo znalazłam naczynie żaroodporne Alorno w niskiej cenie, kliknij.
Omlet z mikrofalówki – przepis
proporcje na 2 porcje
- 3 jajka
- 50 g sera koziego
- garść szpinaku albo rukoli
- grillowane warzywa, wędlina, pieczony kurczak
- sól
- pieprz
- oliwa w sprayu
Oliwą w sprayu spryskaj naczynia żaroodporne tak, żeby pokryć cały spód warstwą tłuszczu.
Jajka wybij do miski lub garnka, dopraw solą i pieprzem, ubij widelcem lub trzepaczką. Rozlej po połowie do każdego z naczyń do zapiekania.
Wstaw do mikrofalówki i ustaw maksymalną moc (lub program mocnego podgrzewania, ale nie rozmrażania!) i czas 90 sekund.
Po tym czasie sprawdź, czy jajka się ścięły. Jeśli nie, wstaw ponownie na ten sam program i na 30 sekund.
Na ściętych jajkach ułóż porcje sera koziego, szpinaku i innych dodatków. Zapiekaj w tym samym programie przez 45 sekund.
Omlet z mikrofalówki nie wytrzyma przechowywania, zjedz go od razu.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl