Za każdym razem, kiedy jestem na Bliskim Wschodzie, zachwyca mnie to, że w dowolnym sklepie mogę za drobne (naprawdę drobne, kilka złotych) kupić świeżą pitę, świeżo zrobiony hummus i mutabal. To plus warzywa i mam gotowe śniadanie. Niestety, w Polsce to tak nie działa. Jasne, można kupić hummus w sklepie, ale jest to hummus o kilkutygodniowym terminie przydatności, nie tak dobry jak ten świeży. Mutabal raczej nie występuje. Dlatego dziś przepis na mutabal, czyli pastę z bakłażana.
Pasta z bakłażana – mutabal
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 czubata łyżka tahini
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy
Nakłuj bakłażana w kilku miejscach (nożem albo widelcem), ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz około 45 minut, przewracając w połowie. Bakłażan musi być kompletnie miękki.
Wyjmij bakłażana z piekarnik, poczekaj aż ostygnie.
Przekrój na pół, obierz ze skóry, wyrzuć skórę.
Miąższ ułóż na sitku, odstaw do odcedzenia na kilka minut. Nie wyciskaj go ręką – tyle płynu, ile samo wyjdzie, jest OK, ale można przedobrzyć.
Odcedzony miąższ bakłażana pokrój w drobną kostkę i posiekaj – nie miksuj go w blenderze na gładko, mutabal musi mieć jakąś strukturę.
Posiekaj ząbek czosnku.
Do posiekanego bakłażana dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.
Podawaj z surowymi warzywami, z chlebem pita. Na zdjęciu mutabal podałam z szaszłykami z kurczaka (shish taouk) i kaszą kuskus z warzywami.
Aha, mutabal to nie to samo co baba ghanoush; poza bakłażanem nie ma tam wielu punktów stycznych. Przepis na baba ghanoush podam innym razem.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] kofta doskonale pasuje do takich dań, jak kuskus z warzywami, szaszłyki warzywne, hummus, mutabal czy […]