Za każdym razem, kiedy jestem na Bliskim Wschodzie, zachwyca mnie to, że w dowolnym sklepie mogę za drobne (naprawdę drobne, kilka złotych) kupić świeżą pitę, świeżo zrobiony hummus i mutabal. To plus warzywa i mam gotowe śniadanie. Niestety, w Polsce to tak nie działa. Jasne, można kupić hummus w sklepie, ale jest to hummus o kilkutygodniowym terminie przydatności, nie tak dobry jak ten świeży. Mutabal raczej nie występuje. Dlatego dziś przepis na mutabal, czyli pastę z bakłażana.
Spis treści
Pasta z bakłażana – mutabal: składniki
proporcje na sporą porcję mutabalu – ale patrz: uwagi
- 3-4 bakłażany (ok. 1 kg razem)
- 2-3 łyżki tahini
- 4-5 ząbków czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Miska do mieszania – kilka takich misek warto mieć w domu, bo przydają się do obtaczania mięsa w marynacie, do mieszania ciasta na pizzę błyskawiczną, do mieszania sałaty przed podaniem (salaterka służy do podawania, a nie do mieszania).
Blacha do pieczenia – ja używam takich płaskich, łatwo się je myje w zmywarce, zresztą ręcznie też.
Ostry nóż – bez tego nie posiekasz cebuli, czosnku ani pietruszki. Jeśli masz już nóż, to przyda Ci się też…
Ostrzałka do noży – nie jestem największą specjalistką od noży, ale wiem, że nawet taki za 12 zł z IKEA można naostrzyć tak, że pokroisz pomidora w najcieńsze plasterki.
Mikser – ja używam Vitamix, ale nada się każdy.
Pasta z bakłażana – mutabal: przepis
Rozgrzej piekarnik do 220C.
Nakłuj bakłażany w kilku miejscach (nożem albo widelcem), ułóż na blasze do pieczenia. Skrop lekko oliwą. Piecz 45 minut – muszą być miękkie i zapadnięte w sobie.
Wyjmij bakłażany z piekarnika, rozdziel widelcem skórę tak, żeby dotrzeć do miąższu. Przełóż miąższ na sitko, skórę z bakłażanów wyrzuć. Zostaw miąższ, żeby odciekł – ja zwykle czekam jakieś 45 minut do godziny, bo zwykle gotuję coś innego.
1/4 miąższu zostaw na sitku, resztę wrzuć do miksera z resztą składników.
Zmiksuj, dopraw według uznania.
Posiekaj resztę miąższu, domieszaj łyżką do zawartości kielicha miksera.
Podawaj od razu, ale patrz: uwagi.
Pasta z bakłażana – mutabal: uwagi
Strasznie dużo wyszło, co teraz?
Teraz możesz to jeść przez kilka dni – na chlebie, jako dip do warzyw, jako element posiłków w stylu arabskim (z chlebem pita, shawarmą i tak dalej).
Czy to nie nazywa się baba ghanoush?
Nie, mutabal to nie to samo co baba ghanoush; poza bakłażanem nie ma tam wielu punktów stycznych. Przepis na baba ghanoush podam innym razem.
Czy bakłażana nie powinno się opiec nad kuchenką?
Według kanonicznych przepisów, tak – opalanie nad ogniem jest elementem przygotowania. Ale nie wszyscy mają kuchnie gazowe (bo się od nich odchodzi), o otwartym ogniu nie mówiąc.
Inne dania z bakłażanem:
Linki w opisie mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] kofta doskonale pasuje do takich dań, jak kuskus z warzywami, szaszłyki warzywne, hummus, mutabal czy […]