Za każdym razem, kiedy jestem na Bliskim Wschodzie, zachwyca mnie to, że w dowolnym sklepie mogę za drobne (naprawdę drobne, kilka złotych) kupić świeżą pitę, świeżo zrobiony hummus i mutabal. To plus warzywa i mam gotowe śniadanie. Niestety, w Polsce to tak nie działa. Jasne, można kupić hummus w sklepie, ale jest to hummus o kilkutygodniowym terminie przydatności, nie tak dobry jak ten świeży. Mutabal raczej nie występuje. Dlatego dziś przepis na mutabal, czyli pastę z bakłażana.

Pasta z bakłażana – mutabal: składniki

proporcje na sporą porcję mutabalu – ale patrz: uwagi

  • 3-4 bakłażany (ok. 1 kg razem)
  • 2-3 łyżki tahini
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Miska do mieszania – kilka takich misek warto mieć w domu, bo przydają się do obtaczania mięsa w marynacie, do mieszania ciasta na pizzę błyskawiczną, do mieszania sałaty przed podaniem (salaterka służy do podawania, a nie do mieszania).

Blacha do pieczenia – ja używam takich płaskich, łatwo się je myje w zmywarce, zresztą ręcznie też.

Ostry nóż – bez tego nie posiekasz cebuli, czosnku ani pietruszki. Jeśli masz już nóż, to przyda Ci się też…

Ostrzałka do noży – nie jestem największą specjalistką od noży, ale wiem, że nawet taki za 12 zł z IKEA można naostrzyć tak, że pokroisz pomidora w najcieńsze plasterki.

Mikser – ja używam Vitamix, ale nada się każdy.

Pasta z bakłażana – mutabal: przepis

Rozgrzej piekarnik do 220C.

Nakłuj bakłażany w kilku miejscach (nożem albo widelcem), ułóż na blasze do pieczenia. Skrop lekko oliwą. Piecz 45 minut – muszą być miękkie i zapadnięte w sobie.

Wyjmij bakłażany z piekarnika, rozdziel widelcem skórę tak, żeby dotrzeć do miąższu. Przełóż miąższ na sitko, skórę z bakłażanów wyrzuć. Zostaw miąższ, żeby odciekł – ja zwykle czekam jakieś 45 minut do godziny, bo zwykle gotuję coś innego.

1/4 miąższu zostaw na sitku, resztę wrzuć do miksera z resztą składników.

Zmiksuj, dopraw według uznania.

Posiekaj resztę miąższu, domieszaj łyżką do zawartości kielicha miksera.

Podawaj od razu, ale patrz: uwagi.

pasta z bakłażana mutabal

Pasta z bakłażana – mutabal: uwagi

Strasznie dużo wyszło, co teraz?

Teraz możesz to jeść przez kilka dni – na chlebie, jako dip do warzyw, jako element posiłków w stylu arabskim (z chlebem pita, shawarmą i tak dalej).

Czy to nie nazywa się baba ghanoush?

Nie, mutabal to nie to samo co baba ghanoush; poza bakłażanem nie ma tam wielu punktów stycznych. Przepis na baba ghanoush podam innym razem.

Czy bakłażana nie powinno się opiec nad kuchenką?

Według kanonicznych przepisów, tak – opalanie nad ogniem jest elementem przygotowania. Ale nie wszyscy mają kuchnie gazowe (bo się od nich odchodzi), o otwartym ogniu nie mówiąc.

Inne dania z bakłażanem:

Grillowane bakłażany z ziołowym serkiem

Roladki z bakłażana

Bakłażan w parmezanie

Linki w opisie mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.

Och, cześć 👋
Miło cię poznać.

Zarejestruj się, aby regularnie otrzymywać ciekawe treści w swojej skrzynce odbiorczej.

Nie spamuję! Przeczytaj politykę prywatności, aby uzyskać więcej informacji.