Wystarczą 4 składniki, żeby stworzyć domowe pesto z rukoli. Aromatyczna pasta doskonale pasuje nie tylko do makaronu, ale też do sałaty jako sos, do kanapek… Warto zrobić własne, bo będzie z pewnością smaczniejsze niż pesto w słoiku, kupowane w sklepie.
Pesto z rukoli – przepis
- 1 opakowanie rukoli (100 g)
- 100g orzeszków piniowych
- oliwa truflowa (np. Monini, aromatyzowana)
- parmezan tarty (3 łyżki)
Orzeszki pinii zrumienić na patelni, odstawić.
Wrzucić do pojemnika blendera orzeszki, rukolę, parmezan, wlać ok. 2 łyżek oliwy. Zmiksować na gładko. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodać oliwy.
Ta ilość wystarczy na 4 średnie lub 2 duże porcje makaronu. Jeśli planujesz przechowywać pesto, możesz dodać do niego więcej orzeszków – tak, żeby zostało tylko po ok. łyżeczce do posypania makaronu z pesto.
Pesto z rukoli świetnie nadaje się jako sos do sałaty (rozrzedzone białym lub czerwonym octem winnym), jako pasta do kanapek czy dodatek do mięsa.
Related posts
9 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Uwielbiam parmezan, prażone orzeszki… i pesto 🙂 Na pewno wypróbuje choć niekoniecznie wpisuje się to w moją ”żołądkową” dietę 🙂
Spróbuj, raz na jakiś czas, w niedużej ilości, spłukane kieliszkiem wina, nie powinno zaszkodzić 🙂
Alkohol wykluczony (dieta nieżytowa :-/). Ale tym przepisem trafiłaś w moje kubki smakowe… Dzisiaj na obiad mam sałatę z pieczonym łososiem w pesto, makaronem razowym i słodkim dressingiem. Pyszne to, ale w następstwie wymaga wypicia hektolitrów herbaty ziołowej 😉
Mniam, brzmi przepysznie! A herbata ziołowa nie jest taka zła – jako dziecko chętnie piłam babcine ziółka na żołądek (na pewno była tam kocanka, więcej nie pamiętam).
[…] co nada smaku całości – u mnie jest to pasta z chili, ale możesz też użyć np. kaparów, pesto, sosu salsa, […]
[…] Carbonara i cztery sery są najgorsze, ale sosy na bazie pomidorów też mnie nie zachwyciły. Jeśli naprawdę nie ma czasu na gotowanie, taki sos (raczej któryś z pomidorowych niż biały) pozornie jest jakimś rozwiązaniem, ale da się zrobić dobry sos do makaronu w czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu. Jaki? Choćby domowe pesto z rukoli. […]
[…] super-proste pesto z rukoli? Zrobiłam go trochę na zapas, ale nie chciałam dublować potrawy, więc zrobiłam kolejne bardzo […]
[…] na domowe pesto z rukoli już podawałam – ale jeśli nie masz orzeszków piniowych, możesz je zastąpić pestkami […]
[…] 100 g domowego pesto […]