Kiedyś myślałam, że wołowina jest trudna w przygotowaniu – wiele razy wychodziła z piekarnika sucha i do niczego. Ale jak z wieloma rzeczami, to tylko kwestia wprawy.

Pieczona wołowina z warzywami

proporcje na 2 porcje + resztki mięsa (np. do sałaty)

  • 700g chudej wołowiny
  • 1 kabaczek
  • 1 czerwona cebula
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli wędzonej
  • 2 łyżki oliwy

Mięso natrzeć czosnkiem, majerankiem, połową tymianku, pieprzem i połową soli, odstawić w temperaturze pokojowej na 20 minut.

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Po tym czasie rozgrzać łyżkę oliwy i obsmażyć mięso na patelni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 30 minut – raczej niżej niż wyżej, żeby mięso nie przypiekło się za bardzo od góry.

Pokroić cebulę w półplasterki, kabaczek tak samo, wymieszać z oliwą i resztą soli, dodać do naczynia z mięsem po 10 minutach od tego, jak mięso zaczęło się piec. Po 15 minutach, kiedy warzywa będą już prawie miękkie, dodać przekrojone na pół pomidory koktajlowe.

Wyjąć mięso, sprawdzić, czy się upiekło, pokroić na plastry, podawać z warzywami, na ciepło.

Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/