Pikantne kawałki kurczaka możesz zrobić z filetu, ze skrzydełek, z czego lubisz. Mają być ostre!
Pikantne kawałki kurczaka – składniki
proporcje na 2 porcje lub 4-6 jako przystawka
- 1 filet z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki sosu z ostrej papryki, np. Frank’s
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 1 ogórek
Pikantne kawałki kurczaka – przepis
Kurczaka pokroić w kostkę (na jeden kęs), posypać solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie, aż będzie rumiany. W międzyczasie w niedużym rondlu stopić masło, dodać sos z ostrej papryki do smaku i odstawić. Kiedy kurczak jest rumiany, wlać do niego zawartość rondla i dusić, aż kurczak przejdzie zapachem i smakiem sosu z rondla (około 1-2 minuty).
Nadziać na wykałaczki każdy kawałek osobno, dołączyć po grubym plastrze ogórka.
Podawać od razu. Doskonale pasuje do tego sos serowy.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Sos serowy można zrobić na wiele sposobów. Sos serowy z wykorzystaniem sera pleśniowego to świetny dodatek do każdego mięsa, na przykład do pikantnych kawałków kurczaka. […]
[…] Pikantne kawałki kurczaka […]